Generální ředitel automobilky Hyundai odstoupí z funkce

Hyundai

Hyundai

Z osobních důvodů odstoupí generálního ředitel největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor Steve Jang. Jeho úkoly si zatím rozdělí šéfové domácího a zahraničního prodeje. Nový generální ředitel bude vybrán později. O změně ve vedení informovala automobilka ve své zprávě.

Hyundai se pod Jangovým vedením stala významným konkurentem předních světových automobilek. Firmě se dařilo zvyšovat prodej i během světové finanční krize. Akcie podniku v letošním roce posílily zhruba o 21 procent.

Hyundai tvoří společně se sesterskou firmou Kia pátého největšího výrobce automobilů na světě. V Evropské unii tato dvojice podle agentury Reuters představuje z hlediska prodeje největší asijskou automobilku.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Automobilky Hyundai a Kia byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. Firmy však v posledních letech zapracovaly na svých problémech s designem i kvalitou, a začaly tak dosahovat vynikajících výsledků v prodeji.

„Považujeme firmy Hyundai a Kia za velmi vážné konkurenty, protože vyrábí dobré automobily, mají solidní design a zlepšují kvalitu,“ uvedl nedávno šéf prodeje největší evropské automobilky Volkswagen Christian Klingler. „Hyundai bude s Volkswagenem soupeřit o titul největšího výrobce automobilů na světě. Ne v tomto nebo příštím roce, ale rozhodně ve středně dlouhém období,“ řekl analytik Frank Schwope ze společnosti NordLB.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.