GM chce investovat v USA v příštích třech letech 5,4 miliardy dolarů

Šéfka General Motors Mary Barraová

Šéfka General Motors Mary Barraová Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fortune Live Media via Flickr

Americká automobilka General Motors Co. plánuje v příštích třech letech investovat do svých závodů ve Spojených státech 5,4 miliardy dolarů (132,6 miliardy korun). Cílem investice je zvýšení výroby a zlepšení kvality vozů. Investice vytvoří 650 nových pracovních míst a pomůže zachovat více než 15 tisíc současných pozic.

GM zatím pouze upřesnil, že 784 milionů USD investuje do svých tří závodů v Michiganu. Rozdělení dalších peněz upřesní firma v příštích měsících. V letošním roce mají celkové kapitálové výdaje GM činit devět miliard USD. Peníze jsou určeny na zahájení výroby nových modelů a investice do nových technologií. GM pravidelně zhruba dvě třetiny těchto peněz investuje v Severní Americe.

GM od června 2009, kdy opustil režim bankrotové ochrany, investoval do svých závodů v USA 16,8 miliardy dolarů. Firma tak vytvořila více než 3650 nových pracovních míst a dalších 20700 se jí podařilo díky tomu zachovat.

V prosinci však firma oznámila, že plánuje investovat pět miliard USD do modernizace a rozšíření svých čtyř továren v Mexiku. Průměrná mzda v automobilkách v Mexiku je osm dolarů za hodinu. V USA si zaměstnanci GM vydělají v průměru 58 dolarů za hodinu, napsaly agentury AP a Reuters. GM má po celém světě 396 závodů a zhruba 215 tisíc zaměstnanců.