GM plánuje odkup akcií za pět miliard dolarů, chce se vyhnout sporu

Šéfka General Motors Mary Barraová

Šéfka General Motors Mary Barraová Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Fortune Live Media via Flickr

Největší americká automobilka General Motors (GM) slíbila odkoupit vlastní akcie v objemu pěti miliard dolarů (125,4 miliardy korun). Krok je součástí dohody se skupinou investorů, která by měla odvrátit boj o moc ve vedení firmy. Investor Harry Wilson, který se po bankrotu automobilky před lety podílel na její restrukturalizaci, v rámci dohody souhlasil, že již nebude usilovat o křeslo ve správní radě.

Odkup akcií má začít okamžitě a skončit do konce příštího roku. Automobilka dnes také potvrdila, že zvýší čtvrtletní dividendu na 36 centů na akcii z dosavadních 30 centů, což avizovala už v únoru. Kromě toho firma předložila podrobnější plán využití kapitálu, který investorům slibuje možnost dalšího vrácení hotovosti.

Bankrot GM byl čtvrtým největším bankrotem v historii Spojených států a největším bankrotem v americkém průmyslu. Automobilka požádala soud o bankrotovou ochranu před věřiteli v červnu 2009. Vláda následně automobilce pomohla finanční injekcí ve výši téměř 50 miliard dolarů a výměnou za pomoc v GM získala podíl 60,8 procenta, který pak postupně prodala.

Automobilka bankrotový režim opustila po 39 dnech. Wilson byl členem vládní operační skupiny, která restrukturalizaci GM prováděla. Tržby a zisk automobilky se od té doby doby zvýšily a GM díky tomu nahromadila asi 25 miliard dolarů hotovosti.

Právě hromadění peněz ale v únoru napadla skupina akcionářů. Wilson, který zastupuje hedgeové fondy vlastnící v GM asi 2,1 procenta, tehdy agentuře AP řekl, že akcionáři jsou s GM nespokojeni. Firma se značnou hovotostí prý nepodává dostatečný výkon a potřebuje pomoc, aby dosáhla svého potenciálu.

Firma uvedla, že si v rozvaze bude chtít napříště ponechat rezervu 20 miliard dolarů a volné hotovostní prostředky nad tuto hranici vrátí akcionářům.