Greenpeace: modely Opelu a Smartu neprošly emisními testy

Výroba Opelu Astra

Výroba Opelu Astra Zdroj: Opel

Ekologická organizace Greenpeace a německý úřad pro motorová vozidla KBA se přou o výsledky emisních testů nových vozidel. Greenpeace má prý k dispozici seznam sestavený tímto regulátorem, podle kterého dva vozy od koncernu Daimler a Opelu nesplňovaly emisní normy. Podle regulátora však jde pouze úvodní měření, z nějž nelze vyvozovat žádné závěry. Úřad měření prováděl v důsledku emisního skandálu německého Volkswagenu.

Greenpeace tvrdí, že dostala seznam vytvořený KBA, podle kterého Smart Fortwo a Opel Astra s dvoulitrovým motorem překračovaly v laboratorních testech emisní limity.

KBA ale uvedl, že údaje byly pouze „vstupními měřeními“, která měla zjistit, zda je daný vůz vhodný k provedení testů a zda nemá technické nedostatky. Z testů tudíž nelze dělat závěry ohledně dodržování norem, uvedl mluvčí úřadu.

Německé ministerstvo dopravy, jehož je KBA součástí, uvedlo, že hodnocení ještě neskončilo. Celkové výsledky prý budou zveřejněny až po dokončení všech testů. Lhůtu ministerstvo nesdělilo.

Automobilky mlčí

Poté, co německý automobilový koncern Volkswagen loni v září přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě instaloval software umožňující manipulovat s testy emisí, provádí Německo opětovná měření vozidel. Skandál Volkswagenu vrhl světlo na evropská nařízení, která umožňovala, aby vozidla v běžném provozu mohla překračovat emisní limity, pokud projdou testy v laboratorních podmínkách.

Daimler se ke zprávě KBA odmítl vyjádřit, neboť prý nemá konečnou verzi. Opel uvedl, že o výsledku testování nemá žádné informace, napsala agentura Reuters.