Gupta investuje do ostravské huti 19 miliard. Jako první v Evropě má vyrábět ocel novou metodou

Ocelárna Liberty Ostrava

Ocelárna Liberty Ostrava Zdroj: Zerzoň Jiří / E15

Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
Šéf Liberty Steel Jon Bolton
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
13
Fotogalerie

Společnost GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty chce v příštích deseti letech do své huti Liberty Ostrava investovat 750 milionů eur (přibližně 19 miliard korun). Součástí strategických investic bude především vybudování nové hybridní technologie pro výrobu oceli, která bude podle firmy první svého druhu v Evropě. Zásadní modernizace čeká také válcovny. 

„Investicemi chceme podpořit Liberty Ostrava na cestě k postavení předního výrobce oceli ve střední Evropě a k uhlíkové neutralitě,“ uvedl Gupta. Uhlíkové neutrality chce firma dosáhnout do roku 2030.

„Chceme investovat do nejmodernějších technologií výroby oceli a válcování, a zajistit tak ostravské huti dlouhodobou konkurenceschopnost a udržitelnost, aby mohla nabízet dobrou práci i dalším generacím v Moravskoslezském kraji,“ uvedl Gupta.

Firma tím představuje strategický plán investic, který vypracovala po stodenní analýze. Do ní se pustila hned poté, co loni v červenci podnik s dalšími provozy v Evropě převzala od skupiny ArcelorMittal miliardáře Lakšmího Mittala.

„Příprava tohoto plánu nebyla jednoduchá, protože se potýkáme s jedním z nejtěžších období pro ocelářství v Evropě,“ uvedl generální ředitel Liberty Ostrava Pascal Genest. Evropský trh s ocelí se podle firmy stále zhoršuje, trpí snižující se poptávkou, zvyšujícími se levnými dovozy a rostoucími cenami emisních povolenek.

Novou hybridní technologii pro výrobu oceli chce firma vybudovat v letech 2021-2024. „Umožní huti nejen využívat vyšší objem šrotu a snížit závislost na dovážených surovinách, ale také radikálně snížit vliv výroby na životní prostředí a získat větší flexibilitu spojením výroby oceli ze surového železa s technologií elektrické obloukové pece,“ uvedla firma.

Zásadní modernizace válcoven pak má zvýšit kvalitu vyrobené oceli a zlepšit péči o požadavky zákazníků. „Klíčem k dlouhodobé prosperitě Liberty Ostrava je připojení k síti velmi vysokého napětí, které umožní další snížení emisí CO2 díky většímu využití elektrické energie v huti. Liberty Ostrava chce postavit nezbytné připojení k této síti během následujících pěti let,“ uvedla firma.

Huť od července fungovala zhruba půl roku v omezeném provozu, kdy část zaměstnanců byla doma se sníženou mzdou. Snížení výroby firma zdůvodnila mimo jiné vysokými cenami surovin a dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii. Mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková řekla, že nyní už jsou všichni zaměstnanci v práci a omezení výroby skončilo.

Liberty Ostrava vyrábí ocel zejména pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává výrobky do více než 40 zemí. V roce 2018 vyrobil podnik ještě jako ArcelorMittal 2,2 milionu tun oceli a dosáhl čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než o rok dřív. Výrobní kapacita firmy je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má 6000 zaměstnanců.

Huť patří do skupiny Liberty Steel Group, která je součástí globálního uskupení GFG Alliance patřícího rodině Sanjeeva Gupty. Po koupi firem od ArcelorMittalu se ze skupiny stal osmý největší výrobce oceli na světě mimo Čínu.