Hanáckou kyselku koupila italská likérka Molinari

Hanácká kyselka

Hanácká kyselka Zdroj: Profimedia.cz

Italský výrobce lihovin Molinari koupil majoritní podíl ve firmě Hanácká kyselka, která patří mezi přední tuzemské výrobce minerálních vod. Velikost podílu v Hanácké kyselce, který nyní vlastní Molinari, ani hodnotu transakce Italové nezveřejnili.

„Východní Evropa spolu se severní Evropou se staly pro společnost Molinari pro několik příštích let klíčovými trhy. Akvizice společnosti Hanácká kyselka umožní Molinari svým premiérovým vstupem na trh nealkoholických nápojů silně posílit distribuční síť,“ uvedla mluvčí Molinari Kateřina Wheelerová.

Skupina Molinari byla založena v roce 1945 a nyní je v Itálii největším prodejcem likérů a sedmým největším prodejcem alkoholických nápojů. Firmě patří světové prvenství v prodeji nápoje sambuca, což je druh anýzového alkoholického nápoje italského původu. V roce 2012 společnost Molinari koupila italskou palírnu Ceschia, která vyrábí lihovinu grappa.

Hanácké kyselce v roce 2011 vzrostly tržby za prodej vlastních výrobků a služeb z 283,3 milionu korun v roce 2010 na 305,3 milionu korun. Prodej minerální vody se zvýšil ze 45,1 milionu litrů v roce 2010 na 54,3 milionu litrů. Výsledky loňského hospodaření společnosti zatím nezveřejnila.

Majoritním vlastníkem Hanácké kyselky, jejíž základní kapitál jsou necelé tři miliony korun, byla letos na jaře jedna fyzická osoba a zhruba třetinový podíl vlastnila firma DK Invest. Hanácká kyselka zásobuje svou produkcí kromě tuzemského trhu také obchodníky na Slovensku a v USA. Firma zaměstnává asi 100 lidí.