Harley-Davidson se obává odvety Evropy kvůli zavedení amerických cel

Harley-Davidson Sportster

Harley-Davidson Sportster Zdroj: Autorevue.cz

Harley-Davidson Street Rod
Harley-Davidson
3
Fotogalerie

Americký výrobce motocyklů Harley-Davidson se obává "výrazného dopadu" odvetných sankcí na prodej svých výrobků mimo Spojené státy. Jeho komentář přichází poté, co Evropská unie (EU) v reakci na páteční zavedení amerických cel na dovoz evropské oceli a hliníku do USA seznámila Světovou obchodní organizaci (WTO) s odvetným plánem na zvýšení cel na americké výrobky dovážené do Evropy. Na jejím seznamu nechybějí ani velké motorky.

Firma uvedla, že v současnosti vyhodnocuje, jak bude pracovat s očekávaným nárůstem nákladů, které s sebou evropské opatření přinese. Výrobce legendárních motorek se doma v USA potýká s poklesem poptávky, připomněla agentura Reuters. Společnost se snaží navýšit roční objem prodeje v zahraničí ze současných 43 procent na 50 procent. V uplynulém čtvrtletí se Evropa spolu s Blízkým východem a Afrikou na jejím celkovém prodeji podílela asi 21 procenty.

Když se americký prezident Donald Trump loni ujímal úřadu, sliboval, že z Harleye znovu učiní velkou značku. Firma nicméně koncem dubna uvedla, že jím zavedená cla na hliník a ocel jí letos zvýší náklady o 15 milionů dolarů (332 milionů korun) na celkem 20 milionů dolarů. Kromě cel se již potýká i s rostoucími cenami surovin.


O spanilé jízdě Harleyů v Praze čtěte zde >>>