Trump nechce, aby New York brázdily mercedesy. Německé automobilky prý hodlá vytlačit z trhu

Modernizovaný Mercedes třídy S

Modernizovaný Mercedes třídy S Zdroj: Autorevue.cz

Audi ukazuje možnosti programu Performance. Takto lze zkrášlit R8 a TT
Audi ukazuje možnosti programu Performance. Takto lze zkrášlit R8 a TT
Nové Audi RS3
Nové Audi RS3
BMW M5
14
Fotogalerie

Prezident USA Donald Trump chce podle německého časopisu Wirtschaftswoche vytlačit německé automobilky z amerického trhu. Francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi řekl, že nechce, aby New York brázdily mercedesy, uvedl časopis s odvoláním na diplomatické zdroje z EU a USA.

Němečtí výrobci ve Spojených státech kontrolují 90 procent trhu prémiových značek a Trumpova administrativa už zahájila vyšetřování, zda dovoz vozidel nepoškozuje domácí automobilový průmysl. To by mohlo vést k zavedení až 25procentního cla na dovoz německých vozů, což by podle analýzy firmy Evercore ISI německé výrobce prémiových značek stálo 4,5 miliardy eur.

Podle údajů Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) činila hodnota dovozu osobních aut z USA do EU za loňský rok 6,2 miliardy eur (zhruba 160 miliard korun), zatímco hodnota dodávek opačným směrem dosáhla 37 miliard eur. Ze zemí Evropské unie je Německo největším vývozcem osobních automobilů do Spojených států.

Německé automobilky loni vyrobily v montážních závodech ve Spojených státech 804 tisíc vozů a dalších 657 tisíc na trh Severní Ameriky vyvezly z Německa, uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA.

Prezident Trump má dnes rozhodnout o budoucnosti cel na dovoz evropské oceli a hliníku do USA.