Hochtief vzdal větrný projekt v Krušných horách

Výlet developerské společnosti Hochtief Development Czech Republic do oblasti výstavby energetických zdrojů se příliš nezdařil. Firma plánovala na Medvědí skále v Krušných horách výstavbu větrného parku o třinácti větrnících a celkovém výkonu 39 megawattů. Záměru se ale vzdala a projektovou společnost Medska prodala firmě Synergion.

„Transakce není ještě zcela ukončena. Z tohoto důvodu se k záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ řekl deníku E15 jednatel Hochtiefu Development Petr Beneš. Žádná ze stran nekomentovala ani hodnotu transakce.

Projekt na Medvědí skále ještě nemá všechna povolení. Podle předsedy představenstva Synergionu Jiřího Mařase je tedy nereálné, že by park firma stačila postavit ještě před rokem 2014, kdy má skončit podpora nových obnovitelných zdrojů. A bez této podpory projekt nedává ekonomicky smysl, dodal manažer. „Nicméně podpora obnovitelných zdrojů je dnes velké politikum. Existují určité závazky Česka v rámci EU, změna vlády či jiné relevantní aspekty, které i v případě, že tento nerozumný krok politiků bude aplikován, mohou vrátit projekty výstavby větrné elektrárny do ekonomické reality,“ poznamenal Mařas.

Pokud se jeho firmě podaří získat povolení včas, počítá s realizací projektu do konce roku 2014. „Výše investice je variabilní v závislosti na instalované technologii, ale její výše se bude pohybovat v intervalu kolem 36 až 42 milionů eur (zhruba 900 milionů až 1,1 miliardy korun),“ uvedl představitel Synergionu.

Nový majitel větrného projektu na Medvědí skále je společnost s akciemi na doručitele. Firma je v energetické branži známá především záměrem postavit další větrnou farmu u Lichkova v Orlických horách. Tento projekt počítá se stavbou sedmi větrných strojů, které by měly dohromady poskytovat výkon čtrnáct megawattů. Záměr u Lichkova však narazil na odpor části tamních obyvatel.