Holding Less se propadl do ztráty 68 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: less.cz

Lesnicko-dřevařský holding Less podnikatele Jana Mičánka se letos za tři čtvrtletí dostal do ztráty 68,3 milionu korun. Ještě za pololetí činil čistý zisk tři miliony. Pod holding patří necelá desítka firem včetně jedničky na lesnickém trhu, Less&Forest, která je vítězem malého tendru Lesů ČR pro letošní rok. Ve velkém tendru na rok 2012 a další pak Less&Forest podal nejlepší nabídky na 75 procentech územních jednotek, byť smlouvy na všechny jednotky podle dřívějších vyjádření určitě nepodepíše.

Na jedné straně se podle firmy dařilo obchodníkům, jejichž výsledky byly v tomto čtvrtletí nejlepší od začátku roku, či společnosti Less&Energy. „Na druhé straně byl ale výsledek ovlivněn několika jednorázovými událostmi, které negativně ovlivnily hrubý zisk celé skupiny,“ uvedl v aktuálním vydání firemního časopisu LESSník zástupce ředitele společnosti Less a. s. Petr Huml.

Ve společnosti Less&Timber šlo především o plánovanou dvoutýdenní odstávku pily v Čáslavi, která byla využita na montáž nové technologie. Holding také ve třetím čtvrtletí uzavřel pilu ve Vlachovicích.

Kvůli sezónnosti odvedla společnost Less&Forest oproti předchozím čtvrtletím nižší objem těžebních i pěstebních prací. Hospodaření této společnosti by bylo podle Humla výrazně lepší, pokud by holding jako výnos zaúčtoval částku, kterou jí přiřkl ve sporu s LČR o indexaci cen dřeva prvoinstanční soud. „Jen z žaloby na druhé čtvrtletí šlo skoro o 70 milionů korun s tím, že za celý rok se tato částka může pohybovat kolem 160 až 180 milionů korun,“ uvedl Huml. Finanční výsledek hospodaření holdingu ovlivnilo i oslabení kurzu koruny, když se do výsledku negativně promítlo přecenění úvěrů denominovaných v eurech.

Holding Less loni podle konsolidovaných výsledků dosáhl rekordního obratu 5,7 miliardy korun, což je o polovinu více než předloni. Čistý zisk holdingu loni vzrostl více než trojnásobně na 108,5 milionu korun.