Horší než pandemie. Válka připravuje evropské automobilky o komponenty i významný trh

Evropské automobilky trápí například nedostatek některých klíčových součástek, které se vyrábí na Ukrajině.

Evropské automobilky trápí například nedostatek některých klíčových součástek, které se vyrábí na Ukrajině. Zdroj: profimedia.cz

Na rozdíl od pandemie, která byla globální, tentokrát pocítí potíže především evropské značky. Na snímku šéf německého koncernu Volkswagen Herbert Diess.
Automobilce Porsche, která je součástí Volkswagenu, v letošním prvním čtvrtletí klesly tržby v USA o 25 procent.
Rusko bylo až dosud významným trhem i pro tuzemskou Škodu Auto. Na fotografii ruský prezident Vladimir Putin s logem Škody.
4
Fotogalerie

Boje na Ukrajině budou mít podle expertů citelné dopady na automobilový průmysl. Na rozdíl od předchozí krize, kterou vyvolala pandemie covidu, však ta současná dolehne výhradně na evropské firmy. To může automobilky výrazně znevýhodnit oproti konkurenci z USA, Japonska, Číny či Jižní Koreje. Následky pocítí i spotřebitelé. „Zdražení všech vozů o dvouciferné procento je v letošním roce prakticky jisté,“ odhaduje odborník na automobilový trh ze společnosti EY Petr Knap.  

Sotva se evropští výrobci automobilů začali vzpamatovávat z koronakrize a globálního nedostatku čipů, zasáhla je další rána v podobě rostoucích cen ropy a zemního plynu. Zdražování fosilních paliv ještě zrychlilo po zahájení ruské invaze na Ukrajinu na konci února. K tomu se nyní, rovněž v důsledku války, přidává nedostatek některých klíčových surovin. 

V Rusku se například nachází 38 procent světových zásob palladia, které se používá především k výrobě katalyzátorů spalovacích motorů. Na Ukrajině sídlí celá řada důležitých dodavatelů pro evropské značky. „Kvůli tomu lze očekávat zpoždění v dodávkách nových aut v podstatě napříč celým evropských trhem. Ještě zásadnější je ale opouštění ruského trhu. Mnoho automobilek má v Rusku své továrny a především musí z plánovaných tržeb odepsat bohaté Rusy,“ vypočítává šéf leasingové společnosti Driveto Adam Szabó. 

Válka na Ukrajině zdražuje pohonné hmoty:

Video placeholde
Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu • Videohub

Podle Knapa budou nadcházející měsíce těžké pro všechny evropské automobilky, včetně těch českých. Konkrétní následky ale mohou záležet na typu firmy. „Největší dopady pocítí ty podniky, které jsou menší, lokální a mají nějaký komoditizovanější produkt. Na všechny hráče pak doléhají neustálé změny v objemech poptávky,“ míní Knap.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!