Hutě Pilsen Steel jsou v úpadku, závazky dosáhly jedné miliardy

Huť

Huť Zdroj: Profimedia

Krajský soud v Plzni dnes rozhodl o úpadku plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel, které se téměř rok potýkají se stomilionovými dluhy a odstávkami. Úpadek navrhli všichni věřitelé i samotný dlužník. V pondělí bude stanoven prozatímní věřitelský výbor a začne se o dalším financování jednat s českým strategickým investorem. Současným majitelem továrny je ruský podnikatel Igor Šamis.

Odborový předák Miroslav Cink věří, že prohlášený úpadek budou zaměstnanci považovat za dobrý signál, i když start výroby bude tvrdý. Od 8. října by se mohlo nastoupit do práce, pece se rozběhnou nejdéle od listopadul. Podnik s více než 900 lidmi nevyrábí od konce června, dodávky energií zatím nebyly obnoveny.

Na soudu dnes zaznělo, že Pilsen Steel má závazky ve výši jedné miliardy korun, z toho téměř dvě třetiny po splatnosti přes 90 dnů. Výše pohledávek je 290 milionů korun a krátkodobý finanční majetek 90 milionů. „Z toho vyplývá výrazný deficit, bez externího financování se podnik neobejde,“ uvedl předběžný insolvenční správce Michal Žižlavský ze společnosti IS Žižlavský. Ta navrhla soudu pět členů prozatímního věřitelského výboru s největšími věřiteli a jedním zástavním, tedy HSBC Bank.

Podle informací ČTK by měla být možným investorem a následně kupcem Pilsen Steelu skupina miliardáře Karla Komárka KKCG nebo strojírenský holding jeho otce, spoluvlastníka Bonatrans Group. Obě skupiny to ale ve čtvrtek odmítly. Týdeník týdeník Euro v červnu napsal, ze se o společnost uchází šest zájemců. Jsou mezi nimi i bývalý vlastník podniku, ruská skupina OMZ, indická strojírenská společnost či nadnárodní investiční firma.

Partner musí dát do firmy stovky milionů korun na provoz do konce letošního roku. „Pro každého investora, který tam dá krátkodobé zdroje, je důležité, aby byl podnik udržen v chodu, protože jinak se jeho investice nemusí vrátit,“ uvedl Žižlavský.

První Žižlavského krok bude svolání prozatímního věřitelského výboru zhruba do týdne. „Pilsen Steel může nyní činit vše k rozběhu výroby a fungování podniku,“ uvedl.

Přes insolvenci k světlým zítřkům

Moskevská Vněšekonombanka, která Šamisovi na nákup podniku půjčila, sice podle právníka Pilsen Steel Petra Kališe neměla zájem na prohlášení úpadku, ale peníze na uhrazení závazků a výrobu neposkytla. Český partner ale chce dát peníze jen ve stavu úpadku firmy.

Správce podle předsedy senátu Benetky musí mít dostatek času, aby přezkoumal obrovský počet přihlášených pohledávek do insolvenčního řízení. Pokud došlo k řešení úpadku dlužníka reorganizací, což se očekává, tak by šance pro uspokojení pohledávek věřitelů byla podstatně vyšší.

Prozatímní věřitelský výbor, který v pondělí jmenuje soud, navrhl insolvenční správce kvůli tomu, aby bylo možné zajistit další úvěrové financování podniku. „Pro převzetí úvěru je potřeba souhlasu výboru. Pokud by nebyl prozatímní věřitelský výbor, tak by ho nikdo nemohl schválit,“ řekl Benetka. Ten nemá v úmyslu měnit předběžného insolvenčního správce a IS Žižlavský tak bude správcem definitivním.