Hyundai a Kia zaplatí 395 milionů dolarů za nepravdivé hodnoty spotřeby

Hyundai i30 a Kia cee´d.

Hyundai i30 a Kia cee´d. Zdroj: Autorevue.cz

Kauza korejských automobilek v USA zřejmě dospěla ke svém konci. Hyundai a Kia se dohodly s majiteli vozů na finančním vyrovnání kvůli žalobě na nepravdivé hodnoty spotřeby paliva.

Kauza špatně uvedených hodnot průměrné spotřeby modelů Hyundai a Kia v USA se pomalu uzavírá. Přehnaně pozitivní údaje přijdou korejské výrobce na 395 milionů dolarů (bezmála 8 miliard korun). Vyřešení sporu tak přichází rok po přiznání automobilek.

Koncem roku 2012 americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) odhalila, že třináct modelů má špatně uvedenou průměrnou spotřebu. Automobilky později přiznaly zlepšení hodnot spotřeby o 1 mpq (míli na galon) u některých vozů. Uvedené vyrovnání se nakonec týká kolem 600 tisíc vozů Hyundai a 300 tisíc vozů Kia vyrobených v letech 2011 až 2013.

Celkových 395 milionů dolarů (Za Hyundai 210 a za Kia 185 milionů) se tak rozdělí mezi všechny poškozené s tím, že se od této částky odečtou všechny již vyplacené náhrady. Majitelé se také mohou rozhodnout, jakým způsobem si peníze vyberou. Možností je několik od jednorázové platby přes pravidelné vyplácení rozdílu nákladů na palivo.