Hyundai chce v Česku navýšit výrobu. Zrychlí linky

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Korejská automobilka Hyundai bude ve slezských Nošovicích možná už brzy vyrábět téměř o pětinu aut více než dosud. Korejci plánují zvýšení výrobní kapacity závodu na 350 tisíc vozidel ročně. Firma si kvůli větší produkci již sehnala potřebná razítka. Záměru dalo v ekologickém posudku zelenou ministerstvo životního prostředí a povolení vydal i Moravskoslezský kraj.

Hyundai potřebovala od krajského úřadu hlavně změnu integrovaného povolení, které vyšší výrobu umožní. Automobilka totiž při povolování provozu počítala s kapacitou 300 tisíc aut ročně. Tu však již překračuje. Letos firma počítá s produkcí více než 310 tisíc vozů, uvedly podnikové odbory s odvoláním na vedení podniku.

„Integrované povolení pro zvýšení produkce je opatřením, které nám umožní vyrábět více než stávajících 300 tisíc aut ročně bez toho, že bychom se ocitli mimo rámec schválené kapacity. Nejedná se tedy o stabilní navýšení výroby na 350 tisíc aut každý rok, ale o vytvoření prostoru pro okamžitý nárůst podle aktuální poptávky na trhu,“ sdělil mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Na větší produkci v Nošovicích se připravují i dodavatelé z okolí automobilky. O schválení vyšší kapacity požádal nedávno výrobce autosedaček Dymos, který patří do skupiny Hyundai a vyrábí hned vedle automobilky.

Zrychlí dělníkům výrobní linky

Zvýšení výroby se uskuteční ve stávajících prostorách, nebudou se stavět nové haly. Zaměstnance čeká ostřejší tempo práce. „Zvýšený objem výroby jsme schopni zajistit například zrychlením taktu linky ze současných šedesáti aut za hodinu na šestašedesát nebo zařazením mimořádných sobotních směn,“ popsal plán Vaněk. S velkým náborem nových pracovníků podle něj automobilka nepočítá.

Předseda odborů Kovo v Hyundai Radek Kuchař ale považuje za nutné, aby se po zrychlení linek změřila zátěž dělníků. „Pokud překročí limity, budou se muset přijmout noví zaměstnanci,“ uvedl odborář. V automobilce nyní pracuje kolem 3300 lidí.

Již v současnosti firma kvůli vyšší poptávce zavedla několik mimořádných sobotních směn. Podle Kuchaře z odborů je většinou zaměstnanci přivítali, protože si díky nim před Vánocemi na výplatě přilepší. V občasníku ale zdůraznil, že přesčasy jsou současně dobrovolné a nikdo k nim nemůže být nucený. Právě kvůli mimořádným směnám panovala v roce 2009 v továrně napjatá atmosféra, která vyvrcholila v krátké divoké stávce.