Hyundai chce v USA investovat miliardy dolarů do moderních technologií

Nové centrum e-mobility jihokorejské automobilky Hyundai.

Nové centrum e-mobility jihokorejské automobilky Hyundai. Zdroj: Hyundai

Nové centrum e-mobility jihokorejské automobilky Hyundai.
Nové centrum e-mobility jihokorejské automobilky Hyundai.
Českým automobilkám se nedaří vyrábět, výjimkou je Hyundai
Hyundai i30 N Drive-N
Hyundai i30 N Drive-N
8
Fotogalerie

Jihokorejský výrobce aut Hyundai Motor Group plánuje investovat ve Spojených státech pět miliard dolarů (166,5 miliardy korun), aby posílil spolupráci s americkými firmami v oblasti technologií, jako je robotika, městská letecká mobilita, autonomní řízení a umělá inteligence. Automobilka to podle agentury Reuters oznámila na závěr návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena v Jižní Koreji.

Hyundai Motor Group, která je mateřskou společností automobilek Hyundai Motor a Kia, už v pátek oznámila, že plánuje investovat ve Spojených státech 5,54 miliardy dolarů (129,3 miliardy korun) do výstavby prvního specializovaného závodu na výrobu plně elektrických vozů a baterií.

Společnosti se tak chystá ve Spojených státech investovat do roku 2025 nejméně deset miliard USD do elektromobilů a souvisejících technologií.

Stavba nové továrny ve státě Georgia je naplánovaná na počátek roku 2023. Komerční výroba má být zahájena v první polovině roku 2025. Roční kapacita závodu má být 300 tisíc vozů a vzniknout má zhruba 8100 pracovních míst.

Hyundai Palisade, facelift pro modelový rok 2023

Video placeholde
• Hyundai

Šéf Bílého domu při své návštěvě Jižní Koreji hovořil mimo jiné o blízkých vazbách obou zemí, které je třeba rozvíjet například v oblasti ekonomiky. Během cesty zmínil i plány Samsungu, který chce v americkém Texasu vystavět novou továrnu za 17 miliard dolarů (asi 396 miliard korun).

Hyundai je největší automobilkou v Jižní Koreji a spolu se svou sesterskou firmou Kia Motors tvoří jednoho z deseti největších výrobců automobilů na světě. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, zatímco Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních aut u Žiliny na Slovensku.