Hyundai investuje do roku 2018 celkem 64 miliard eur

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Automobilová skupina Hyundai Motor Group investuje do roku 2018 celkem 64 miliard eur (asi 1,76 bilionu korun), z toho 25 miliard eur (asi 686, 4 miliardy korun) půjde do vývoje. V příštích pěti letech obmění 70 procent motorů. Automobilka to oznámila na ženevském autosalonu.

Skupina plánuje do roku 2020 celosvětově snížit emise oxidu uhličitého o 25 procent. V Ženevě automobilka představila dva nové koncepty, které vycházejí ze zcela nového modelu Tucson. První 48V Hybrid používá lithium-iontový akumulátor s napětím 48 voltů a elektromotor s výkonem 14 koní, druhý s možností vnějšího nabíjení ujede více než 50 km v režimu čistě elektrického pohonu. Jeho akumulátor Li-Poly se nabije za pouhých 2,5 hodiny. Použitý elektromotor má výkon 68 koní, který podporuje vznětový motor se zdvihovým objemem 1,7 litru, výkonem 115 koní.

Automobilka na autosalonu rovněž ve světové premiéře představila nový model Tucson, který v moravských Nošovicích nahradí model ix35. Ze stejného závodu bude vyjíždět i modernizovaný kompaktní velkoprostorový vůz ix20, který měl v Ženevě rovněž premiéru. Tucson se začne v Evropě prodávat v druhé polovině roku, výroba ix20 začne v květnu.

Nový Tucson bude pro evropský prodej značky Hyundai velmi důležitý. Hyundai Motor dodal evropským zákazníkům již více než jeden milion vozů SUV. Terénní vozy v segmentu C-SUV tvořily 22 procent evropského odbytu Hyundai.

Další novinky z autosalonu v Ženevě sledujte a na Twitteru týdeníku Euro

hyundai ix35: Ladný a větší nástupce SUV Tucson