Hyundai postaví v Mošnově závod na světlomety, zaměstná 900 lidí

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Novým investorem, který by měl zamířit do průmyslové zóny v Mošnově na Novojičínsku, je korejská společnost Hyundai Mobis ze skupiny Hyundai. Oficiálně to zaznělo na jednání ostravského městského zastupitelstva. Společnost chce podle zjištění ČTK v Mošnově postavit závod na výrobu světlometů, který plánuje otevřít do roku 2016. Investor má vytvořit minimálně 900 nových pracovních míst.

Ostravští zastupitelé schválili návrh na uzavření investiční smlouvy a záměr prodeje přibližně 18 hektarů půdy v mošnovské průmyslové zóně, kde má strategický investor působit. „Jsme moc rádi, protože se zavázali k vytvoření 900 pracovních míst. A to je samozřejmě to minimum, předpokládáme, že těch míst může být i více. Je to velká investice, asi 2,5 miliardy korun,“ uvedl primátor Petr Kajnar (zvolen za ČSSD).

Návrh smlouvy je součástí obchodních jednání a obsahuje rovněž klauzuli o souhlasu se zveřejněním smlouvy, proto město její přesnou podobu nekonkretizovalo. „Důvěrnost informací se týká nejenom investiční smlouvy, ale také celého projektu, proto materiál není v tuto chvíli přístupný,“ řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Podle ní projekt i smlouva budou zpřístupněny až po uzavření celého kontraktu.

Zástupce Hyundai Mobis Ivan Leixner dnes novinářům potvrdil, že stavět by se mělo začít v létě 2015. Stavba by měla být hotova za devět až deset měsíců. Společnost věří, že v regionu najde zaměstnance s potřebnou technickou kvalifikací. S Moravskoslezským krajem už se dohodla také na vybudování kvalitní příjezdové cesty do průmyslové zóny. Podle něj se v závodě bude přímo vyrábět. „Je to výroba těch světel od prvopočátku, až po finální montáž,“ dodal Leixner.

Nejde přímo o kupní smlouvu

Město svým rozhodnutí vyjádřilo vůli a připravenost pokračovat v jednáních s investorem. Nejde ještě přímo o kupní smlouvu na pozemky. „V červnu by měla být uzavřena investiční smlouva a v září by mělo následovat uzavření smlouvy o smlouvě budoucí kupní,“ řekla Vojkovská.

Pozemky pro svůj závod by měla firma získat za korunu za metr čtvereční, město by přitom za jejich prodej mohlo utržit zhruba 65 milionů korun. Kraj se ale dlouhodobě potýká s vysokou nezaměstnaností, která v květnu činila deset procent.

„V případě, že budeme mít souhlas ostatních smluvních stran, tak může dojít ke zveřejnění těchto informací. Smluvních stran v případě investiční smlouvy je pět. Je to nejenom město a investor, ale také Moravskoslezský kraj, CzechInvest a Česká republika,“ uvedla Vojkovská.

Hyundai Mobis vyrábí automobilové díly a jeden závod už má vedle automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Firma dodává díly především pro automobilky Hyundai a Kia. Kia má svou továrnu v nedaleké Žilině na Slovensku.

V průmyslové zóně v Mošnově mají své továrny například společnosti Behr, Plakor nebo Cromodora Wheels, které se rovněž zabývají výrobou pro automobilový průmysl.