Hyundai vyrábí nad plán, zaměstnance čekají pracovní soboty

Továrna Hyundai v Nošovicích

Továrna Hyundai v Nošovicích Zdroj: Anna Vackova

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku kvůli zvýšené poptávce po svých vozech vyrobí v listopadu více než pět tisíc aut plán. Zaměstnanci kvůli tomu půjdou o dvou sobotách mimořádně do práce. Pracovní soboty čekají i pracovníky subdodavatelských firem. Továrna letos počítala s plným využitím kapacity závodu, nyní tak reaguje na další nárůst poptávky.

Zaměstnanci automobilky půjdou do práce v soboty 22. a 29. listopadu. V každé směně pracuje tisíc lidí a vyrobí se 1300 aut, uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Za soboty dostanou zaměstnanci mzdu proplacenou podle smlouvy, navíc bonus 500 korun za mimořádnou směnu a příplatky. Autobusovou dopravu na směnu a zpět budou mít k dispozici zdarma a hlavní jídlo za symbolickou korunu.

Pro automobilku pracuje přes deset tisíc lidí
V automobilce pracuje zhruba 3300 lidí, dalších asi 7000 zaměstnávají v regionu subdodavatelské firmy. Loni závod vyrobil 303 460 automobilů, zisk firmě oproti roku 2012 stoupl o 323 milionů korun na 7,3 miliardy korun.
V továrně se pracuje na tři směny, přičemž běžný pracovní týden začíná v pondělí v 06:00 ranní směnou a končí v sobotu v 06:00 po noční.

Slezská automobilka plánovala pro letošní rok vyrobit 300 tisíc vozů, což je plná kapacita závodu. Díky stoupající poptávce se ale tento objem podle Vaňka ukázal jako nedostatečný.

„Veškerá auta, vyrobená v Nošovicích, jsou v průběhu několika dnů exportována ke svým zákazníkům v 60 zemích světa, takže i ta vyrobená v listopadu nad plán zcela jistě dorazí do cíle ještě před koncem letošního roku,“ dodal mluvčí.