Ineos investuje v Británii do těžby plynu z břidlic miliardu dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Roy Luck via Flickr

Švýcarská chemická společnosti Ineos plánuje investovat do těžby plynu z břidlic v Británii až jednu miliardu dolarů (22 miliard korun). Investice udělá z firmy jednoho z největších hráčů v britské těžbě břidlicového plynu.

Firma uvedla, že požádala vládu o licence na rozšíření svých operací ve Skotsku a severní Anglii. Výše investice tak bude závislá na tom, zda všechny licence nakonec obdrží.

Šéf společnosti Jim Ratcliffe dodal, že jeho přáním je, aby se Ineos stal největším hráčem v tomto odvětví v Británii. Věří, že těžba plynu z břidlic může uskutečnit zásadní zvrat ve zpracovatelském průmyslu země. Dodal rovněž, že Ineos má zdroje a zkušenosti, aby zajistil bezpečnou těžbu.

Británie je v těžbě plynu z břidlic teprve na počátku

Plyn z břidlic se těží prostřednictvím procesu, kterému se říká hydraulické štěpení. Tato metoda využívá chemikálie, písek a vodu pro rozlomení břidličných formací hluboko pod zemí a uvolnění plynu. Kritici však upozorňují, že tento systém může znečistit podzemní vody a vyvolat malá zemětřesení.

Británie je teprve v počáteční fázi těžby plynu z břidlic, který by měl snížit závislost země na energetickém dovozu. Průzkum, zda zdroje jsou komerčně životaschopné, je však zatím pomalý kvůli odporu veřejnosti k hydraulickému štěpení. Britská geologická služba odhaduje, že rezervy břidlicového plynu v Británii se mohou pohybovat v rozmezí 49,4 až 134,6 bilionu krychlových stop (1,4 až 3,8 bilionu metrů krychlových), není však jasné, kolik z toho tvoří vytěžitelné zásoby, napsala agentura Reuters.

Evropané svádějí politickou bitvu o fracking. Ekonomika jde stranou