Interní audit ČEZ: Zakázky pro Škodu Power byly standardní

ČEZ

ČEZ

Interní audit společnosti ČEZ, který měl prověřit její zakázky pro strojírenskou firmu Škoda Power, neobjevil žádné znaky korupčního jednání. Provedení auditu zadalo představenstvo společnosti v polovině října poté, co bývalý generální ředitel ČEZ Martin Roman připustil své angažmá ve firmách napojených na skupinu Appian Machinery, která byla v roce 2006 zapsána do rejstříku jako oficiální majitel plzeňské Škody. O výsledcích auditu dnes informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

„Rozsah vztahů ČEZ se společností Škoda Power vyplývá z významné historické vazby na dodavatele téměř všech turbosoustrojí, provozovaných v elektrárnách ČEZ. Charakterem však jde o standardní obchodní vztahy, s parametry obdobnými jako v případech jiných dodavatelů,“ uvedl Kříž.

Po roce 2004 sice podle auditu došlo k významnému nárůstu objemu zakázek Škoda Power, ale tento nárůst podle Kříže souvisí s celkových růstem investičních výdajů Skupiny ČEZ.

Hmotné investice Skupiny ČEZ ( v miliardách korun)

Hmotné investice skupiny ČEZHmotné investice skupiny ČEZ | CEZ

CAPEX = kapitálové náklady

Zdroj: ČEZ

„Rozhodnutí společnosti, která k tomuto nárůstu vedla byla motivována podnikatelskými důvody v souladu se strategií ČEZ,“ dodal Kříž.

Audit prověřil vzorek 39 kontraktů, které Škoda Power od roku 2004 získala od ČEZ nebo ŠP Invest, pokrývající více než 95 procent dosud fakturovaných částek. Aktuální hodnota kontraktů tohoto vzorku představuje 26,4 miliardy korun, z toho 15,4 miliardy už bylo Škodě Power fakturováno a společnostmi Skupiny ČEZ zaplaceno.