Irák v prosinci vyvezl nejvíce ropy od roku 1980

ropná rafinerie

ropná rafinerie Zdroj: ctk

Vývoz ropy z Iráku v prosinci činil v průměru 2,94 milionu barelů denně, což je nejvíce od roku 1980. Rekordní byl také vývoz z jižních terminálů, který činil 2,76 milionu barelů denně.

Průměrná prodejní cena ropy činila v prosinci 57 dolarů za barel, uvedl mluvčí iráckého ministerstva ropného průmyslu. To je nejnižší cena od roku 2009. Celkové tržby z prodeje ropy dosáhly 5,247 miliardy dolarů (téměř 121 miliard korun). Za celý uplynulý rok tržby činily 84,215 miliardy USD.

Irák je druhým největším producentem ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a má páté nejvyšší zásoby ropy na světě. Vyšší vývoz z Iráku zesílí nynější přetlak nabídky na trhu. Kvůli rostoucí nabídce ztratily světové ceny ropy od června téměř 50 procent.

Bagdád plánuje vývoz dále zvyšovat i v letošním roce. Ministr ropného průmyslu Ádil Abdal Mahdí v listopadu řekl, že dodávky na trh dosáhnou v průměru 3,2 milionu barelů denně.

Těžbu zvyšuje i největší ropný exportér světa Saúdská Arábie, a to navzdory výzvě představitelů OPEC k omezení produkce. Největší vývozce mimo OPEC, Rusko, loni vyvezl nejvíce ropy od pádu Sovětského svazu.

Ceny ropy Brent