Izraelská privatizace: výrobce samopalů UZI má přejít do soukromých rukou

Samopal Uzi

Samopal Uzi Zdroj: مملی23 Wikimedia (Comons CC BY-SA 4.0)

Izraelská vláda hodlá v brzké době prodat zbrojovku Israel Military Industries (IMI), která vyrábí samopaly UZI. Oznámil to izraelský úřad, který má na starosti státní podniky. Nejpravděpodobnějším kupcem je údajně společnost Elbit Systems, která je největším veřejně obchodovaným smluvním výrobcem vojenské techniky v Izraeli.

„Doufáme, že prodej dokončíme během několika týdnů,“ uvedl šéf úřadu Ori Jogev. Podle izraelských médií chce vláda prodejem firmy získat minimálně 1,1 miliardy šekelů (6,9 miliardy korun).

Jogev také podle agentury Reuters uvedl, že vláda letos hodlá prodat na burze podíly v přístavu Ašdod a v distributorovi plynu Israel Natural Gas Lines. Plánuje rovněž privatizaci podílu v provozovateli poštovních služeb Israel Postal Authority.

Připravované transakce jsou součástí širšího privatizačního plánu, který vláda představila v roce 2014. Plán počítá s částečným či úplným prodejem osmi firem a dvou přístavů do roku 2017. Příjmy z této privatizace by měly dosáhnout zhruba 15 miliard šekelů (94,2 miliardy korun) a přispět ke snížení dluhu Izraele.