Jaké projekty značky Škoda upadly v zapomnění

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland představil designovou studii Škoda Vision C 3. března v Ženevě v předvečer zahájení ženevského autosalonu.

Předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland představil designovou studii Škoda Vision C 3. března v Ženevě v předvečer zahájení ženevského autosalonu. Zdroj: CTK

Některé koncepty z Mladé Boleslavi se brzy dostaly do sériové výroby. Jiné však zamířily do šuplíku nebo se k nim automobilka vrátila až o několik let později.

Stalo se zvykem, že podobu chystaných sériových aut předznamenávají designové studie a koncepty. Samozřejmě ani automobilka Škoda, která hraje v koncernu VW roli masového výrobce racionálních aut, nevynechala možnost představit veřejnosti v průběhu své existence zajímavé studie.

Některé z nich se brzy dostaly do sériové výroby, mezi aktuálními jmenujme třeba povedený koncept Škoda VisionC, (na snímku) ze kterého vznikl nový Superb. Jiné projekty však zamířily do šuplíku nebo se k nim automobilka vrátila až o několik let později.

Podívejme se tedy do historie na některé koncepty, které měly naději na sériovou výrobu a které se dostaly i do stádia prototypu, ať už pak za jejich zánikem nebo zrušením stálo cokoli.

ŘADU ZAPOMENUTÝCH KONCEPTŮ SI PROHLÉDNĚTE VE FOTOGALERII