Japonci investují v Polsku miliardy do továrny na tepelná čerpadla

Ředitel  Daikin Poland Tomasz Dobryniewski

Ředitel Daikin Poland Tomasz Dobryniewski Zdroj: Daikin

Japonský výrobce klimatizačních systémů a tepelných čerpadel Daikin investuje 7,8 miliardy Kč do výstavby továrny na tepelná čerpadla ve středním Polsku. S odvoláním na úřad polského premiéra o tom dnes informovala agentura Reuters. Závod bude stát u města Gdaňsk a podle úřadu premiéra se jedná o "největší investici zahraniční společnosti v Polsku za poslední roky".

Poptávka po tepelných čerpadlech v Evropě v souvislosti s prudkým růstem cen plynu vzrůstá. Spotřebitelé čekají na instalaci tepelných čerpadel celé měsíce. "Abychom uspokojili obrovskou poptávku po tepelných čerpadlech, chceme zvýšit naši výrobní kapacitu, a proto se společnost Daikin Europe rozhodla postavit továrnu v Polsku," řekl za firmu Masacugu Minaka. Počet zařízení s tepelnými čerpadly k vytápění domů loni v Polsku stoupl téměř dvojnásobně na 79 tisíc kusů.

Tepelná čerpadla, někdy označovaná jako reverzní klimatizace, využívají elektřinu ke koncentraci tepelného potenciálu venkovního vzduchu, země nebo spodní vody a přeměňují ho na využitelné teplo. Jsou relativně energeticky účinnější než plynové kotle.

Evropská komise v květnu představila plán v hodnotě 210 miliard eur (5,2 bilionu Kč), podle kterého má Evropa do roku 2027 ukončit svou závislost na ruských fosilních palivech a využít odklon od Moskvy k urychlení přechodu na zelenou energii. Tyto investice zahrnují 56 miliard eur na úspory energie a tepelná čerpadla.

Podle Evropské asociace tepelných čerpadel by splnění cílů plánu vyžadovalo, aby do roku 2026 bylo v EU instalováno přibližně 20 milionů tepelných čerpadel a do roku 2030 téměř 60 milionů zařízení.