Lidé se obávají nedostatku plynu. Proto skupují tepelná čerpadla

Vzhledem k rostoucím cenám plynu do roku 2025 stoupne prodej tepelných čerpadel v Česku meziročně o polovinu, odhadují odborníci.

Vzhledem k rostoucím cenám plynu do roku 2025 stoupne prodej tepelných čerpadel v Česku meziročně o polovinu, odhadují odborníci. Zdroj: Bosch Termotechnika

Zájem o některé typy tepelných čerpadel je oproti minulým letům až desetinásobný, uvádí obchodní ředitel globálního výrobce tepelné techniky Stiebel Eltron pro střední Evropu Peter Slavkovský.
2
Fotogalerie

Poptávka po tepelných čerpadlech rostla v posledních deseti letech průměrně o pět až osm procent. V důsledku obav z nedostatku a cen plynu či díky zvýšení dotací na čerpadla se však letos zájem zdvojnásobil. Dodací lhůty výrobců se tak prodlužují na šest až osm měsíců.

„Trh s tepelnými čerpadly se dramaticky vyvíjí. Od začátku roku výrazně rostla poptávka, která ještě eskalovala v důsledku války na Ukrajině. Lidé se odklánějí od plynu a směřují k elektřině,“ popisuje obchodní ředitel globálního výrobce tepelné techniky Stiebel Eltron pro střední Evropu Peter Slavkovský a dodává, že zájem je u některých typů oproti minulým letům až desetinásobný, počítá se ve stovkách kusů.

Dodací lhůty se kvůli rostoucímu zájmu prodloužily u nejžádanějších typů čerpadel vzduch-voda na šest až osm měsíců. U čerpadel, která pracují na principu země-voda, je dodací lhůta kratší a pohybuje se okolo dvou měsíců. Situaci navíc komplikuje nedostatek materiálů a čipů, potřebných k výrobě.

Expert pro Blesk o konci ruské ropy v EU: Má to háček! A Putina to tlačí dávat slevy

Video placeholde
• Pavlína Horáková

„Zhoršení dodavatelských linek a zásobování začalo již loni v důsledku pandemie a konflikt na Ukrajině situaci ještě vyostřil. Komplikace s dodávkami materiálů a komponentů očekáváme celý rok. Největší problém jsou polovodiče, ale začínají chybět ocel, plechy a polystyren. Cítíme, že je tam problém nejen ve zvyšování cen, ale i v tom, že dodavatel nedoručí to, co potřebujete,“ dodává Slavkovský, jehož firma vyrábí tepelná čerpadla například na Slovensku v Popradu.

Za popularitu mohou i dotace

Růst popularity tepelných čerpadel potvrzují data Českého statistického úřadu. Dlouhodobě se zvyšuje množství obytných jednotek, u nichž je čerpadlo hlavním zdrojem vytápění. Zatímco v roce 2010 podíl těchto nemovitostí lehce překonával čtyři procenta, v roce 2018 jich už bylo 10,5 procenta a podíl stále roste.

„Velkou zásluhu na tom mají dotační tituly, podle posledních dat ministerstva průmyslu a obchodu se na konci minulého desetiletí pohyboval podíl tepelných čerpadel pořízených z dotací okolo osmdesáti procent,“ popisuje Ondřej Popelka, vedoucí technického oddělení společnosti Enbra, která se zabývá prodejem a servisem otopné techniky a je jedním z hlavních hráčů na trhu v oblasti technického zařízení budov.

Český trh je oproti okolním zemím specifický v tom, že majitelé instalují čerpadla i v rekonstruovaných stavbách, nikoli jen v novostavbách, a lidé, kteří vytápěli kotli, přecházejí na moderní technologie. V Česku se podle odhadů dodavatelů prodá 20 až 25 tisíc tepelných čerpadel ročně. A pro letošek odborníci po necelém pololetí předpokládají výrazný nárůst.

„Dlouhodobý trend prodejů meziročně stoupá, v posledních letech se růst pohyboval mezi pěti až osmi procenty. Letos však výrazně překonává předešlé roky, meziročně činí padesát procent,“ uvádí Ondřej Popelka.

S přihlédnutím k současné situaci vývoje energetiky a zdrojů pro výrobu tepla je podle něj vytápění tepelnými čerpadly nejvhodnějším řešením. „I když celkově zdražují všechny energie, tepelné čerpadlo je vnímáno jako zdroj, který je pro vytápění nejméně závislý na dodávkách energií,“ říká Popelka s tím, že na druhé straně je nutné mimo pořizovací náklady přihlédnout k provozním nákladům zahrnujícím například pravidelné roční servisní prohlídky či pozáruční opravy, které návratnost tepelného čerpadla prodlužují.

Šetřit na montážní firmě a na projektu se ale nevyplatí. Právě tyto dva prvky z tepelného čerpadla buďto udělají skvělou investici, nebo také velkou krabici, která každoročně vyjde na mnoho peněz. „Nejde ani tak o značku, jako o správný výkon a správné zapojení,“ varuje před nevhodným šetřením technik Jiří Bláha, který se montáží čerpadel zabývá.

Cena plynu je zásadní faktor

Trend rostoucí obliby tepelných čerpadel by měl pokračovat. Podle loňských odhadů dodavatelů měl z hlediska počtu prodaných tepelných čerpadel na českém trhu mezi roky 2021 a 2025 nastat nárůst o více než třetinu. Situace na trhu však dosavadní odhady výrazně upravuje.

„Vzhledem k rostoucím cenám plynu odhadujeme, že do roku 2025 stoupne prodej tepelných čerpadel v Česku meziročně o polovinu,“ doplňuje Popelka.

Zvýšenou poptávku pociťuje i český výrobce, rodinná firma Acond, která v jihočeském Milevsku zaměstnává 120 lidí. „Při současných kapacitách zvládneme denně vyrobit patnáct tepelných čerpadel, což je oproti nedávné době nárůst o padesát procent,“ uvádí spolumajitel Jiří Hanus mladší.

Firma má i významné rozvojové plány. „Do letošního léta chceme kapacitu zvýšit na dvacet čerpadel denně, tedy 140 týdně. K tomu připravujeme dvousměnný provoz. V příštím roce chce Acond postavit výrobní halu o rozloze dvou tisíc metrů čtverečních. V obou halách by se tak mělo vyrábět 17 tisíc tepelných čerpadel ročně.

Zvýšení zájmu o tepelná čerpadla ukazují i data z analýzy Komory obnovitelných zdrojů energie. Podle ní z padesáti tisíc domácností, jež si loni pořídily obnovitelný zdroj energie, sáhla téměř polovina po tepelném čerpadle. Aktuálně je tak využívá více než 130 tisíc tuzemských domácností.