Japonci koupí za 2,5 miliardy podíl v severomoravských vodárnách

Vodovodní kohoutek

Vodovodní kohoutek Zdroj: Profimedia

Španělská společnosti FCC prodá 49procentní podíl v české vodárenské společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK) japonskému koncernu Mitsui za 97 milionů eur, tedy 2,5 miliardy korun. SmVaK patří mezi největší vodárenské firmy v tuzemsku. Dodává vodu více než milionu lidí hlavně na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku a také do pohraniční oblasti Polska.

FCC má širokou škálu aktivit od stavebnictví po služby. Podíl v SmVaK vlastní prostřednictvím své dceřiné firmy Aqualia, která drží téměř 99 procent akcií severomoravských vodáren.

SmVaK loni meziročně zvýšily čistý zisk o 6,3 procenta na 385,1 milionu korun. Tržby z vodného a stočného vzrostly proti roku 2011 o 3,7 procenta na 2,12 miliardy. Pro letošní rok společnost plánuje zhruba stejný hospodářský výsledek jako loni.

Aqualia je třetí největší vodárenskou firmou na světě. Působí v 17 zemích a dodává vodu více než 30 milionům lidí. Podíl v SmVaK koupila od Penty v roce 2006.

Mitsui se řadí k největším japonským koncernům. Působí ve více než 60 zemích světa a podniká v široké škále odvětví od těžařství, chemického a strojírenského průmyslu až po logistiku či finančnictví. Do vodárenství expandovala v uplynulých bezmála 20 letech. Vlastní vodárenské podniky mimo jiné v Thajsku, Číně nebo Mexiku.