Japonci v Žatci staví závod na kalené dráty, investují téměř půl miliardy

Slavnostní zahájení stavby závodu firmy Neturen v Žatci

Slavnostní zahájení stavby závodu firmy Neturen v Žatci Zdroj: Ustecky kraj

Japonská skupina Neturen začala stavět v žatecké průmyslové zóně Triangle továrnu na kalené dráty pro automobilové pružiny. Výroba by se měla spustit v dubnu příštího roku, pracovat zde má 40 lidí. Investice firmy by měla dosáhnout 450 milionů korun.

Slavnostní zahájení stavby závodu firmy Neturen v ŽatciSlavnostní zahájení stavby závodu firmy Neturen v Žatci | Ustecky kraj

„Závod společnosti Neturen Czech vznikne v jihovýchodní části zóny Triangle na pozemku o velikosti 5,36 hektaru. Aktuálně byly zahájeny terénní práce,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Výstavba má být ukončena do konce roku, v lednu se mají instalovat technologie. Podle Hanáčkové se Japonci chystají investovat skoro 450 milionů korun.

Skupina Neturen má 14 dceřiných společností a pět poboček. V Trianglu bude stavět Neturen Czech. „Jedním z důvodů, které jsme při výběru lokality pro umístění našeho výrobního závodu zvažovali, je místní potenciál pracovní síly, zejména mezi studenty,“ uvedl před časem výkonný ředitel Neturen Czech Šigeru Mizoguči.

Průmyslová zóna Triangle vznikla na místě bývalého vojenského letiště, odkud operovaly stíhačky MiG-29 žatecké Tygří letky. Podle devět let starých plánů Ústeckého kraje měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 tisíc pracovních míst. Jenže to se nedaří, aktuálně je tu zaměstnáno kolem 900 lidí. Investice do zóny navíc dosáhly už 2,2 miliardy, z toho skoro 1,7 miliardy byla státní dotace, zbytek šlo z rozpočtu kraje.

Koncem loňského roku ukončil provoz investor, který zaměstnával v zóně nejvíce lidí. Přes 530 lidí přišlo o práci v továrně společnosti Panasonic. Její prostory si nedávno pronajala německý výrobce autodílů Grammer,. Společnost chce do Žatce sloučit výrobu ze současných tří závodů v Česku a Německu. Prostory si pronajala na 15 let od skupiny CTP, která je nedávno od Panasonicu odkoupila. Podrobnější plány společnost zatím nezveřejnila.