Japonský výrobce oceli Kobe Steel falšoval data o kvalitě dodávaných výrobků

Kobe Steel

Kobe Steel Zdroj: profimedia.cz

K více než dvěma stům odběratelů se mohlo dostat dvacet tisíc tun problémové oceli.

Třetí největší japonský výrobce oceli Kobe Steel falšoval data o kvalitě dodávaných kovů. Přiznala to sama společnost na základě vlastní inspekce, která probíhala od minulého roku až do letošního srpna. Kov, který podvodně získal certifikát o síle a trvanlivosti, používal například Boeing k výrobě letadel nebo druhá největší světová automobilka Toyota. Hodnota Kobe Steel spadla po přiznání nekalých praktik více než o pětinu.

Odhaduje se, že ocelárna dodala okolo dvaceti tisíc tun problémových materiálů. Ty se dostaly k více než dvěma stům různých odběratelů. „Porušení zásad dodržování předpisů ze strany dodavatele je vážným problémem,“ uvedla Toyota ve svém prohlášení. Materiály ocelářského gigantu se ale dostaly i do továren Nissanu, Mazdy, Subaru či Hondy.

Stejně postižena je i společnost Mitsubishi Regional Jet, která na příští rok chystá uvedení nových letadel. Společnost však odmítla jakékoli problémy s kovy, na plánech dodání dopravních letadel se tak nic nemění.

Skandálu se už věnuje i japonské ministerstvo ekonomiky, obchodu a průmyslu, podle jehož šéfa Yasuji Komiyami podvod Kobe Steel ohrožuje spravedlivé a řádné obchodování.

Vedení ocelárny uvedlo, že na základě aféry zavedlo speciální komisi posuzující kvalitu produktů a že zatím neeviduje žádné incidenty plynoucí z falšování certifikátů. To potvrdil prozatím i Boeing, který v rámci kontrol nedospěl k závěru, že by zmíněné materiály představovaly bezpečnostní riziko.