Jarní deště zvedly výrobu hydroelektráren ČEZ

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Vodní elektrárny ČEZ v prvním pololetí meziročně zvýšily výrobu o 19 procent na 1000 gigawatthodin elektřiny. Většinu produkce zajistila velká vodní díla a přečerpávací elektrárny. Za nárůstem stály především vyšší srážky a také modernizace některých zdrojů.

Nejvíc energie vyrobila přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně (218 GWh), Dalešice (167 GWh) a Orlík (188 GWh). Velkou část elektřiny vodní zdroje dodaly v březnu.

Produkce z hydroelektráren ČEZ tvoří zhruba dvě až tři procenta celkové výroby podniku. Za celý loňský rok energetický gigant vyprodukoval 63 TWh elektřiny.

Podle ředitele Vodních elektráren ČEZ Zdeňka Saturky tyto zdroje kromě výroby elektřiny také přispívají ke stabilizaci energetické soustavy. Jejich možnosti využití jsou velmi pružné, a mohou kompenzovat v síti nestabilní soláry a větrníky.

Loni vodní elektrárny ČEZ dodaly do sítě přes 1600 gigawatthodin a pokryly tak spotřebu víc než 460 tisíc domácností. V přepočtu na spotřebu uhelných elektráren ušetřily 1,5 milionu tun propáleného uhlí.

Firma během roku 2011 zrekonstruovala Vrané nad Vltavou a přečerpávací elektrárnu ve Štěchovicích. Program ČEZ počítá také s omlazením velkých zdrojů Slapy, Orlík a Lipno. Modernizace zvyšuje účinnost zhruba o pět procent.