Jeden blok v elektráně Dukovany stojí

Jaderná alektrárna Dukovany

Jaderná alektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Jaderná elektrárna Dukovany zahájila v noci ze soboty na neděli odstávku jednoho ze čtyř bloků. Energetici při ní vymění část jaderného paliva. Jde o třetí plánovanou odstávku Dukovan v letošním roce, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka.

„Snižování výkonu začalo v sobotu v poledne,“ uvedl mluvčí. První turbína byla vypnuta v sobotu ve čtyři odpoledne, druhá zastavila činnost o hodinu později, dodal Spilka.

Po vychlazení a demontáži víka reaktoru bude vyměněna jedna pětina paliva ze 349 palivových a regulačních kazet za čerstvé. Při odstávce se také uskuteční revize výrobních a bezpečnostních zařízení, tak jak to vyplývá z dlouhodobého harmonogramu. Energetici rovněž provedou opravy a některá zařízení obnoví.

Dukovany byly i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba proudu se meziročně zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodiny (TWh). Díky letošní modernizaci posledního ze čtyř atomových bloků už mají celé Dukovany místo původních 1760 megawattů (MW) instalován výkon 2000 MW, jaký má mladší atomová elektrárna v Temelíně. Letos zatím Dukovany dodaly do sítě 11,3 TWh elektřiny.