Jednáme s EPH o společném ocelářském podniku, přiznává Thyssenkrupp

Ocelárna Thyssenkrupp

Ocelárna Thyssenkrupp Zdroj: profimedia.cz

Neměcký průmyslový podnik Thyssenkrupp potvrdil, že jedná s energetickou společností EPH podnikatele Daniela Křetínského o vytvoření společného podniku se svou ocelářskou divizí Steel Europe. EPH by mohla podnik podpořit svými odbornými znalostmi v oblasti energetiky, oznámil Thyssekrupp.

Thyssenkrupp také oznámil, že kvůli špatným vyhlídkám snížil hodnotu majetku své ocelářské divize o 2,1 miliardy eur. Kvůli odpisům pak vykázal ve čtvrtém čtvrtletí svého finančního roku ztrátu dvě miliardy eur. Upravený provozní zisk za toto období, což je od července do září, klesl o 45 procent na 88 milionů eur.

Společnost v říjnu upozornila na výrazné zhoršení situace na trhu s ocelí a dodala, že původní optimistické očekávání oslabila kombinace ekonomického útlumu v Německu a na dalších trzích a vyšší náklady na suroviny a energie. Dalším problémem byl také levný dovoz čínské oceli do Evropy a skutečnost, že asijští konkurenti nemusejí nést náklady na emise oxidu uhličitého, což znevýhodňuje místní hráče, upozornila agentura Reuters.

Thyssenkrupp se snaží o oddělení své ocelářské divize už několik let. Ta je největším producentem oceli v Německu a druhým největším v Evropě. Firma se chce stát klimaticky neutrální a prvním významným krokem k tomu je výstavba zařízení v Duisburgu, které má nahradit tradiční vysokou pec a snížit emise oxidu uhličitého. Investice firma odhaduje na tři miliardy eur, zpočátku bude využívat zemní plyn, později klimaticky neutrální vodík.

Úspěch výroby oceli s neutrálními emisemi oxidu uhličitého je v zásadě závislý na bezpečných dodávkách velkého množství zelené energie za konkurenceschopné ceny, uvedla firma. Z toho důvodu Thyssenkrupp jedná s potenciálními strategickými partnery z oblasti energetiky.

EPH je v německé energetice aktivní dlouhodobě. Ve východním Německu vlastní hnědouhelné společnosti Mibrag a Leag. Ty chtějí v budoucnu vyrábět více klimaticky neutrální elektřiny z obnovitelných zdrojů energie.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.