Dává to smysl, prohlásil šéf oceláren Thyssenkrupp o možném vstupu Křetínského

Ocelárna Thyssenkrupp v Duisburgu

Ocelárna Thyssenkrupp v Duisburgu Zdroj: profimedia.cz

Majetkový vstup Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského do ocelářské divize německé průmyslové skupiny Thyssenkrupp by měl smysl. Deníku Westdeutsche Allgemeine Zeitung to řekl šéf německých oceláren Bernhard Osburg. EPH už o podíl v ocelárnách podle dřívějších zpráv německých médií vyjádřil zájem.

Thyssenkrupp Steel je připravena s Křetínským jednat, řekl v podcastu německého deníku Osburg. „Zaprvé je v tom logika, kterou nelze smazat,“ uvedl. Vítaný bude každý silný investor, obzvláště takový, který přinese zkušenosti z oblasti ocelářství nebo energetiky. „To je zajisté případ pana Křetínského,“ dodal Osburg.

Klíčem k budoucnosti oceláren v Německu jsou podle Osburga obnovitelné zdroje energie. Právě vysoké ceny elektřiny v poslední době způsobují, že produkce oceli v Německu rychle zdražuje. 

Thyssenkrupp hledá kupce nebo partnera pro své ocelárny dlouhodobě. Vedle EPH patří mezi zájemce podle německých médií ocelárny Emirates Steel Arkan z Abú Dhabí, brazilské ocelárny CSN, indická průmyslová skupina Jindal a finanční investor CVC.

V minulých letech se konglomerátu Thyssenkrupp pro ocelárny nedařilo nalézt partnera, prodat je ani je uvést na burzu – i proto záměr odložil. Letos německý průmyslový obr úsilí obnovil.

Křetínského firmy jsou v Německu aktivní v řadě odvětví. Drží podíl v obchodním řetězci Metro, ovládají těžební a energetické společnosti Leag a Mibrag.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web e15.cz.