Jelínek-Trading zrecykloval rekordně plastu

odpad, PET lahve, recyklace

odpad, PET lahve, recyklace Zdroj: profimedia.cz

Zlínská společnosti Jelínek-Trading, která patří k předním zpracovatelům plastového odpadu v republice, v loňském roce vyrobila 10.472 tun plastových regranulátů a takzvaných kompaundů, což jsou směsi polymeru s minerálním plnivem, barvivem a speciálními aditivy. Je to o 1000 tun více než v roce 2005, kdy firma zaznamenala největší objem produkce za 20 let své existence.

Podle předběžných výsledků dosáhla loni společnost zisku sedm milionů korun, iuvedla mediální zástupkyně firmy Libuše Miarková.

Jelínek-Trading přitom sám část recyklovaného plastového odpadu využívá při výrobě šesti typů kompostérů a kompostovacích sil o objemu od 270 do 900 litrů, které vznikají v závodě ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku. Podle ředitele tamního závodu Luďka Černatoviče se loni vyexpedovalo tuzemským i zahraničním odběratelům celkem 30 047 kompostérů a sil, což je nárůst o 28,5 procenta oproti předchozímu roku. V závodě nyní připravují výrobu nového a většího typu kompostéru, v prodeji by měl být příští rok.

Ve vrbenském závodě se momentálně investuje do modernizace strojového parku, instaluje se druhý ze šesti nových vstřikovacích lisů na výrobu plastových výlisků. Na rekonstrukci strojového parku získala firma evropskou dotaci ve výši 4,5 milionu korun, druhou polovinu investice uhradí Jelínek-Trading. „Nové stroje přinesou energetickou úsporu, zvýší také kvalitu plastových výlisků, čímž sníží vnitřní ztráty ve výrobě. V neposlední řadě zajistí i nárůst produktivity,“ řekl Černatovič s tím, že postupná obnova strojového parku bude ukončena do konce roku.

Společnost také podporuje environmentální výchovu na školách soutěží Nakrmte Plastožrouta, která trvá do konce května a motivuje zejména mateřské a základní školy ke sběru víček od plastových lahví.