Jihočeskou likérku Fruko-Schulz ovládli Rusové

Fruko-Schulz, tuzemáky (Profimedia.cz)

Fruko-Schulz, tuzemáky (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Většinovým vlastníkem jindřichohradecké likérky Fruko-Schulz se stal její dlouholetý exportní partner - ruský holding Lagoda. Polovinu firmy koupil od Vladislava Blechy a část od Josefa Nejedlého. Fruko je pátou největší likérkou v České republice.

„Je to pozitivní pro další vývoj. Do Ruska dodáváme dvacet většinou nových likérů a vůbec se snažíme soustředit víc na zahraniční trhy. V tom nám mohou pomoci distribuční sítě našich nových akcionářů,“ řekl Lidovým novinám Nejedlý, podílník a ředitel Fruko-Schulz.

Do ruského holdingu patří i dva výrobci koňaku ve Francii a dva španělské vinařské podniky.

Fruko loni tvrdě zasáhla metanolová aféra. Prodej lihovin se na podzim snížil asi o 35 procent, letos v pololetí odbyt meziročně klesl o deset procent. Export zůstal na stejné úrovni jako loni, do Ruska však vzrostl.

„Vlivem metanolové aféry jsme přišli o 20 milionů korun. trh se sice dodnes nevzpamatoval, ale i v případě tuzemáku a konzumních lihovin se prodeje zlepšují,“ dodal Josef Nejedlý.

Loni se likérka poprvé po 14 letech dostala do červených čísel, ztráta činila 2,2 milionu korun. Tržby se jí propadly o téměř 38 milionů na 145 milionů korun. Rok před tím byla v zisku s bezmála pěti miliony. Firma zaměstnává necelou stovku lidí.