Jihokorejský Doosan se zajímá o dostavbu Temelína a Dukovan

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Tomas Blazek, Sedmicka

Jihokorejská strojírenská firma Doosan Industries, která v roce 2009 koupila plzeňskou Škodu Power, projevila zájem podílet se na případné dostavbě českých jaderných elektráren. Vyplývá to z vyjádření jejích představitelů při dnešní návštěvě premiéra Bohuslava Sobotky v továrně Doosan Industries u jihokorejského města Pusan. Sobotka sdělil, že politické rozhodnutí ze strany vlády o možném vypsání tendru na dostavbu by mělo padnout v letošním prvním pololetí.

Jihokorejská vláda loni oznámila, že jihokorejská energetická společnost KEPCO se zúčastní dalšího možného tendru na dobudování jaderné elektrárny Temelín. Předchozí výběrové zřízení bylo nakonec zrušeno.

Strojírenská firma Doosan Industries by se ráda podílela na dostavbě jako subdodavatel. Společnost Škoda Power, vlastněná firmou Doosan, je v současnosti pátým největším výrobcem turbín na světě.

„Chceme přijmout politické rozhodnutí (ohledně tendru), v návaznosti i na energetickou koncepci státu, v první polovině letošního roku,“ řekl Sobotka.

„A pak už bude na společnosti ČEZ, aby začala připravovat příslušné výběrové řízení… Výsledkem této cesty je mimo jiné poznatek, že korejské společnosti tentokrát mají silný zájem zúčastnit se případného výběrového řízení,“ dodal český premiér, který si dnes v Jižní Koreji prohlédl také automobilku Hyundai a závod na výrobu pneumatik Nexen Tire.