Jüllich Glas sází na výrobu slunečních panelů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Schott AG

V průmyslovém parku u města Székesfehérvár (Stoličný Bělehrad), šedesát kilometrů jihovýchodně od Budapešti, právě začala výroba slunečních kolektorů a panelů v novém podniku společnosti Jüllich Glas. Holding dosud vyráběl 2,5 milionu metrů čtverečních plochého skla ročně plus sto tisíc kusů čelních skel pro motorová vozidla a sklářské stroje.

Nejnovějším hitem se teď stává solární odvětví – výrobní linku opouštějí kolektory i fotovoltaické panely. Investice do nového podniku vyšla na 2,5 miliardy forintů (zhruba 210 milionů korun), přičemž 400 miliony přispěl evropský Operační program pro rozvoj hospodářství a 398milionovou nevratnou půjčkou stát.

V novém podniku teď pracují čtyři desítky lidí a výhledově v hale, kde se nachází výrobní pás i kalicí pec, najde práci 160 až 200 zaměstnanců. Na nákup strojů a vybavení šly 1,2 miliardy forintů a na nezbytný výzkum a rozvoj 0,8 miliardy, jak při zahajovacím ceremoniálu uvedl majitel továrny Ádám Jüllich.

Zárodky společnosti Jüllich Glas Holding přitom vznikly ještě za socialismu, když už byly povoleny různé formy soukromého podnikání i v rámci velkých podniků. Podnik začínal výrobou držáků na hliníkové okenní rámy. Z toho se v průběhu tří desetiletí v Maďarsku, ale i ve střední a východní Evropě vyvinula dominantní „říše“, k níž patří kromě székesfehérvárských závodů i výrobny v Budapešti, v městech Oroszlány, Zalaegerszeg, Pécs a Nyíregyháza. Na ploše 35 tisíc metrů čtverečních pracuje 450 lidí.

Podnik plánuje ročně expedovat sluneční panely, které by mohly vyrobit 13,2 gigawathodiny
energie, což by stačilo na pokrytí energetických potřeb pěti až sedmi tisíc domácností. Chce také sloučit estetické a energetické funkce skleněných dílů – panely mají být barevné a prakticky nerozbitné, takže jimi bude možné obkládat i budovy. Významným exportním teritoriem firmy se mají stát země bývalého Sovětského svazu.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.