Kia na Slovensku otevřela novou halu na výrobu motorů

Kia

Kia Zdroj: Kia

Slovenský závod korejské automobilky Kia Motors dnes spustil provoz v nové hale na výrobu motorů. Roční výrobní kapacita tak stoupne o polovinu na 450 tisíc kusů, část z nich firma vyveze do sesterského závodu Hyundai v českých Nošovicích. Investice si vyžádala více než 100 milionů eur (2,45 miliardy korun), závod by měl zaměstnat 270 pracovníků. Zatím v něm pracuje 160 lidí.

Kia na Slovensku již jednu montážní halu na motory má, o výstavbě nové rozhodla loni na jaře. Ve druhé továrně na motory se vyrábějí benzinové motory s objemem 1,4 a 1,6 litru. Kromě toho se u severoslovenské Žiliny montují také typy naftových motorů.

„Montážní linka založena na principu plně flexibilní výroby umožňuje montovat čtyři typy motorů současně. Výroba jednoho motoru trvá přibližně tři hodiny,“ uvedla společnost.

Kia na Slovensku dosud vyrobila více než 1,1 milionu motorů, z toho více než dvě pětiny směřovalo pro český Hyundai.

Korejská automobilka, která patří k tahounům slovenské ekonomiky, nedávno oznámila, že přijme dalších tisíc zaměstnanců, aby mohla v prvním čtvrtletí 2012 spustit třetí výrobní směnu.

Továrna u Žiliny v polovině října spustí výrobu modelu Venga, který převzala od sesterského podniku Hyundai. Do něj se ze Slovenska zase přesunula výroba modelu Hyundai ix35. Závod se rovněž připravuje na výrobu úplně nového modelu, který automobilka představí v roce 2012.