Koncern ABB otevírá v Česku další továrny. Investoval přes miliardu

Nová tovární hala firmy ABB v Brně

Nová tovární hala firmy ABB v Brně Zdroj: ctk

Nová tovární hala firmy ABB v Brně
Nová tovární hala firmy ABB v Brně
ABB v Brně
Nová tovární hala firmy ABB v Brně
Nová tovární hala firmy ABB v Brně
6
Fotogalerie
Strojírenská společnost ABB Česká republika, která dodává zařízení pro energetiku, otevřela v brněnském areálu ve Vídeňské ulici novou tovární halu, další pak zprovozní ve čtvrtek v Trutnově. Celková investice se vyšplhala na 50 milionů dolarů (1,3 miliardy korun). V Brně firma nabere stovky nových lidí a zvýší produkci o čtvrtinu.

V Brně vyrostly nové výrobní prostory na ploše 13 tisíc metrů čtverečních. „Používáme zde mimo jiné automatizované a poloautomatizované výrobní linky na zalévání přístrojových transformátorů, které obsluhují špičkoví roboti vyrobení v naší společnosti,“ řekl ředitel divize výrobků pro energetiku Jiří Potěšil. Práci zde najde 350 lidí od dělníků až po inženýry.

Podnik díky novému brněnskému závodu zvýší produkci vzduchem izolovaných rozvaděčů vysokého napětí a přístrojových transformátorů, v Trutnově se zase budou vyrábět automatizační systémy pro rozvodny.

Jen pět procent výrobků zůstává v tuzemsku, zbytek míří na export do celého světa, vzduchem izolované rozvaděče putují na trhy do Severní Ameriky a na Blízký Východ. Letošnímu otevření nové tovární haly předcházelo vybudování nové továrny, která začala fungovat loni na stejné ploše a vyrábí se v ní součásti pro velmi vysoké napětí, ta zaměstnala zhruba 200 lidí.

ABB má v Česku továrny i vývojová centra
Švýcarský koncern ABB přišel do Česka již začátkem 90. let minulého století a zaměstnává zde přes 3400 lidí, z toho přes 1000 v Brně, má zde sedm výrobních závodů, čtyři vývojová centra a dvě inženýrská centra. ABB Česká republika loni dosáhla na tržby 13,5 miliard korun. Ve světě zaměstnává společnost více než 150 tisíc lidí ve 100 zemích.

„Rozšíření výrobních kapacit nám pomůže dodávat naše výrobky zákazníkům rychleji a současně nám umožní zachovat nejvyšší standard v kvalitě a technologiích,“ uvedl prezident divize výrobky pro energetiku Bernhard Jucker.

V Trutnově se otevře závod v průmyslové zóně Krkonošská na 8500 metrech čtverečních. Umožní zvýšit kapacitu, díky níž bude společnost růst v oblasti automatizace energetických sítí.