Koncern ABB prodal část firmy sídlící v Praze

Centrála společnosti ABB v Brně

Centrála společnosti ABB v Brně

Energetický a strojírenský koncern ABB prodal v Praze sídlící organizační jednotku ABB Full Service skandinávským fondům Nordic Capital. Centrála firmy zaměřená na outsourcing služeb pro průmyslovou údržbu se následně přesune z Prahy do Stockholmu. Hodnotu transakce žádná ze stran nezveřejnila.

Jednotka Full Service je v rámci této snahy pátou jednotkou ABB, která získala za posledních jedenáct měsíců nového vlastníka. Předmět podnikání těchto jednotek totiž vykazoval jen omezené synergie s ostatními společnostmi a jednotkami v našem portfoliu,“ uvedl generální ředitel skupiny ABB Ulrich Spiesshofer.

Prodaná společnost Full Service podniká ve třiceti zemích, zaměstnává kolem 2500 lidí. „Jsme velmi rádi, že ve spolupráci s vedením jednotky Full Service budeme investovat do dalšího urychleného rozvoje činnosti této jednotky,“ doplnil John Hedberg, jednatel společnosti NC Advisory AB, která je poradní firmou pro fondy Nordic Capital.

Aktiva 4,5 miliardy

Private equity fondy Nordic Capital se zabývají investicemi do velkých a středních firem. Podle posledních dostupných údajů mají ve správě aktiva zhruba za 4,5 miliardy eur.

Do letošního jara patřil do portfolia Nordic Capital také dánský výrobce vybavení dětských hřišť Kompan, jehož výroba a centrální sklad je rovněž v České republice. V Brně vyrábějící firmu koupila skupina dánských privátních investorů