Koncern Volkswagen kvůli koronaviru zavře své evropské závody

Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen

Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen Zdroj: Volkswagen

Vozy Volkswagen připravené k exportu v německé přístavu Emden
Čínská továrna Volkswagenu ve městě Fo-šan
Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen
Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen
Výroba v bratislavské továrně automobilky Volkswagen
8
Fotogalerie

Automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, uzavře na dva až tři týdny všechny své evropské provozy. Oznámila to firma po zveřejnění hospodářských výsledků za minulý rok. Důvodem odstávky je epidemie koronoviru. Ostávka se týká i všech závodů české automobilky.

Poslední směna ve většina závodů proběhne tento pátek. „Vzhledem k významně se zhoršujícímu odbytu a nejistotě spojení s dodávkami dílů pro závody našich značek je nevyhnutené sáhnout k přerušení produkce,“ prohlásil koncernový šéf Herbert Diess.

„Pro naše závody ve Španělsku, Setúbal v Portugalsku, slovenskou Bratislavu a závody Lamborghini a Ducati v Itálii to platí již tento týden. Většina ostatních závodů v Německu a Evropě se připravují na přerušení výroby pravděpodobně na dva až tři týdny,“ dodal Diess.

Jako pro E15 potvrdil odborový předák Škody Auto Jaroslav Povšík, tuzemské závody automobilky výrobu přeruší ve středu ve 22 hodin.

Naopak čínské továrny koncernu již výrobu obnovují, 31 z 33 závodů je opět v provozu, i když ještě nejedou na plný výkon. „Tempo produkce během března pomalu roste a začíná se normalizovat. V Evropě a na globální úrovni máme krizi ještě před sebou. Můžeme přitom využít toho, co jsme se naučili v Číně ohledně sanitárních a organizačních opatření,“ řekl šéf Volkswagenu.

Koncern loni zvýšil provozní zisk o 22 procent na 16,9 miliardy eur (462,5 miliardy korun). Příspěl k tomu silný odbyt vozů i vyšší marže. Automobilka zvýšila zisk v divizích VW, Porsche, Seat a Škoda, do černých čísel se vrátil i výrobce luxusních vozů Bentley.

Výhled na letošní rok koncern neposkytl. „Na globální ekonomiku teď dopadá šíření koronaviru. Není jisté, jak dlouho a jak vážně bude působit i na skupinu Volkswagen. V současné době je téměř nemožné dát spolehlivý výhled,“ poznamenal finanční ředitel skupiny Frank Witter.

Sledujte dění kolem koronaviru online