Konec starých kotlů přijde už příští rok. Vyplatit se mohou i elektrokotle

Už v září příštího roku dojde k zákazu starých typů kotlů na pevná paliva. Dosud fungují tzv. kotlíkové dotace, tedy státní podpora na výměnu za novější modely, které jsou více šetrnější k přírodě. V Evropské unií se ovšem nyní debatuje nad omezením tohoto typu finanční motivace, díky které bylo možné získat i polovinu ceny za nové topné těleso. 

Po roce 2022 bude možné i nadále pálit uhlí, ovšem jen v čištších kotlích. V případě, že kotel nesplní emisní normy, bude ho muset nahradit nový model. Na dotacích je možné získat od 30 do 100 tisíc korun, ovšem jen maximálně do poloviny celkové částky a nevztahují se na uhelné kotle. 

Mezi další možnosti patří tepelná čerpadla nebo elektrokotle. Vytápění elektřinou je dlouhodobě považováno za nejdražší a nejméně přívětivou variantu, nicméně to neplatí pro každý případ. Například pro nízkoenergetické domy může být přímotop či elektrokotel vhodná varianta, jelikož na rozdíl od ostatních tepelných zdrojů jsou vstupní náklady velice nízké.

Pokud vás zajímá více o tom, jak ušetřit v domácnosti, prohlédněte si video i s modelovými případy, které vzniklo ve spolupráci Mall TV a distribuční společnosti EG.D, dříve E.ON Distribuce.