Konglomerátu GE Zisk stoupl ve druhém čtvrtletí o více než pětinu

General Electric

General Electric Zdroj: ge.com

Zisk největšího amerického konglomerátu General Electric (GE) ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 21,6 procenta na 3,69 miliardy dolarů (zhruba 62,5 miliardy korun). Překonal tak očekávání analytiků. K nárůstu zisku přispěla silná zahraniční poptávka po těžkých zařízeních, například tryskových motorech a elektrických turbínách.

Nejvýraznější nárůst zaznamenala divize železničních lokomotiv, jejíž tržby stouply téměř o tři čtvrtiny. „Jsme optimističtí ohledně růstových vyhlídek pro druhé pololetí i následující období,“ uvedl generální ředitel GE Jeff Immelt.

Celkové tržby GE klesly o 3,5 procenta na 35,6 miliardy dolarů v důsledku prodeje většinového podílu v televizní a filmové společností NBC Universal. Překonaly však očekávání analytiků, kteří je odhadovali na 34,7 miliardy dolarů.

Výsledky podle investorů ukazují, že firmě se vyplácí koncentrace na rozvíjející se trhy. „Ohledně GE panovalo velké znepokojení. Lidé se obávali, že výsledky budou slabé. Jsem potěšen, že je to dobré číslo,“ řekl analytik Robert Pavlik ze společnosti Banyan Partners.