Konopný byznys chce prorazit i v Česku

Konopí

Konopí Zdroj: Euro Hynek Glos

Kalifornská společnost Medical Marijuana s tržní kapitalizací 158 milionů dolarů v březnu oznámila, že se chystá na český trh: „Jakmile budou schváleny normy pro výrobu a distribuci produktů s obsahem THC (hlavní psychoaktivní látka v konopí), očekáváme hladký přechod z konopných produktů bez THC na léčebné konopné produkty s THC, jako je řada Dixie Elixirs.“

Rezort zdravotnictví však ještě žádost neobdržel: „Na ministerstvo zdravotnictví se zatím žádný žadatel o povolení dovozu konopí pro léčebné použití neobrátil,“ uvedla tisková mluvčí Viktorie Plívová.

Od letošního dubna platí novela zákona, která legalizuje prodej sušených částí konopí v lékárnách nemocným rakovinou, roztroušenou sklerózou či třeba Parkinsonovou chorobou – a to na lékařský předpis a bez přispění zdravotního pojištění. Reálně by se konopí importované z Nizozemska mohlo objevit na pultech lékáren v červnu. Stav, kdy tam bude jen pár balíčků sušeného nizozemského konopí, však nejspíš dlouho nevydrží. Jednak ministerstvo zdravotnictví plánuje výběrové řízení i pro domácí pěstitele, jednak zásadní změnu zákonů zaregistroval i zahraniční konopný byznys.

O import do Česka neusilují jen Američané z firmy Medical Marijuana. Původně se vedle nizozemského dovozu počítalo i s konopím z Izraele. Tam je už od počátku devadesátých let léčebné konopí povoleno a užívá ho na deset tisíc tamních pacientů. A pěstitelé by samozřejmě i rádi exportovali. List Times of Israel v březnu přinesl informaci o schůzce na českém velvyslanectví v Tel Avivu, kde se možnost importu izraelského konopí probírala. Z obchodu nakonec ke smutku izraelských pěstitelů sešlo, protože telavivská vláda zatím nechce příliš povolovat vývoz suroviny do zahraničí.

Pro zahraniční importéry léčebného konopí bude přitom pravděpodobně situace na novém českém trhu o něco jednodušší než pro domácí pěstitele. Ti budou muset uspět ve výběrovém řízení, pro zahraniční firmy postačí ministerské razítko: „Příslušná povolení vydává ministerstvo zdravotnictví na základě žádosti,“ uvedla mluvčí Plívová.

Otevírá se miliardová příležitost

Trh s léčebným konopím je považován za jeden z nejrychleji rozvíjejících se oborů. Stát Massachusetts se minulý podzim přidal k dalším sedmnácti americkým státům, kde je už povoleno léčebné konopí. Další zisky slibuje kromě Česka i Itálie či Kanada. „Říkejme tomu zelená horečka,“ s odkazem na někdejší zlatou horečku uvedl před časem pro web MarketWatch Derek Peterson, ředitel výrobce pěstitelské techniky GrowOp Technology. Jen v Americe se podle odhadů v průmyslu léčebného konopí předloni protočilo 1,7 miliardy dolarů.

Václav Říha: Konopí je jedna z nejvděčnějších rostlin