Kontroloři kvůli daňovým únikům zabavovali naftu, benzin i miliony

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Naftu a benzin za 15 milionů korun a dalších 27 milionů na účtech zajistili kvůli možným daňovým únikům během třídenní kontrolní akce pracovníci celní a finanční správy. Prověrku prováděli v polovině října v souvislosti s výrazně zvýšeným dovozem pohonných hmot před listopadovým zpřísněním podmínek distribuce.

Od listopadu budou muset všichni distributoři pohonných hmot skládat dvacetimilionovou kauci a získat pro obchodování koncesi. Novela zákona má zabránit podvodům, kdy se nafta a benzin přeprodávají mezi účelově založenými firmami. Kontroloři se podle mluvčho Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka zaměřili hlavně na firmy, které se nyní snaží do Česka dovézt co nejvíce pohonných hmot ještě za mírnějších podmínek.

„Akce se zúčastnilo 80 pracovníků finanční a celní správy. Kontrola probíhala v blízkosti bývalých hraničních přechodů Lanžhot, Petrovice, Folmava, Rozvadov a Hora Svatého Šebestiána,“ sdělil mluvčí.

Celkem prověřili kontroloři 130 cisteren, desetinu z nich zajistili. „Pohonné hmoty mohou být cestou následné dražby použity k úhradě nedoplatku na dani z přidané hodnoty,“ doplnil Barták.

Ředitel Generálního finančního ředitelství Jan Knížek již dříve uvedl, že řetězce, přes které se podvody s naftou a benzinem odehrávají, obsahují třeba až 70 nastrčených firem. Daňové úniky se ročně odhadují až na osm miliard korun. Podle médií se kvůli blížícímu se zpřísnění podmínek distribuce zvýšil dovoz pohonných hmot do ČR z rafinérií v okolních státech až o 40 procent.

Svět má stále větší hlad po energii