Krachy ropných firem v USA přibývají, už je nespasí ani cena 45 dolarů

těžba ropy

těžba ropy Zdroj: e15

Těžařům ropy v Americe nepomůže k zisku zřejmě ani cena 45 dolarů za barel. Tvrdí to analytici, kteří to dokládají situací z tohoto týdne: od pondělí tam v energetickém sektoru zkrachovaly hned tři podniky. Od začátku loňského roku vyhlásilo v Severní Americe bankrot už 130 firem z řad producentů ropy a zemního plynu i firem, které jim poskytují servis.

Jejich dluh dosáhl téměř 44 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), uvedla společnost Haynes & Boone. Zmíněný údaj nezahrnuje firmy Chaparral Energy, Penn Virginia a Linn Energy, které vyhlásily bankrot tento týden a které dohromady dluží více než 11 miliard dolarů.

Další nejméně čtyři ropné a plynárenské společnosti, které dluží téměř osm miliard dolarů, jsou na pokraji bankrotu. Patří mezi ně Breitburn Energy Partners a SandRidge Energy, napsala agentura Bloomberg.

Bankrotů přibývá, protože firmy nemají dostatek hotovosti a zjišťují, že je téměř nemožné získat kapitál. Energetické společnosti byly prakticky vyloučeny z trhu s vysoce výnosnými dluhopisy, banky jim omezují úvěry a firmám se zároveň dostatečně rychle nedaří prodávat majetek.

Vývoj cen ropy WTI za posledních 5 let:

Analytik společnosti Guggenheim Securities Subash Chandra se domnívá, že zadlužené firmy nezachrání ani cena ropy 45 dolarů za barel. Některé, které si vedou lépe, by se mohly vrátit k zisku při cen 50 dolarů za barel. Podniky, které by toho mohly být schopny využít nejlépe, působí v oblasti těžby z břidlic v Severní Dakotě, Texasu a Oklahomě.

Některé z nejlepších firem v nejvýnosnějších oblastech se mohou pochlubit tím, že přestávají být ztrátové už při ceně 35 dolarů za barel. Analytik Spencer Cutter však upozorňuje, že to je jen v případě započtení nákladů na těžbu. Další náklady, jako jsou například ty režijní, mzdy, daně a úroky mohou přidat dalších deset až 15 dolarů za barel.

„Stručná odpověď je, že 45 dolarů za barel nezachrání nikoho,“ poznamenal Cutter. „Každý, kdo by zkrachoval při 30 dolarech, zkrachuje i při 45 dolarech. Cena musí být trvale na 60 až 65 dolarech, než bude vidět skutečný obrat v ziskovosti v tomto odvětví,“ dodal.