Královopolská se s růstem vývozu vrátila do zisku

Náročná zakázka. Výroba výměníku přes zpracování dokumentace, přípravné práce až po finální dokončení trvala sedmnáct měsíců. Nyní je kolos připraven k odjezdu na Ukrajinu.

Náročná zakázka. Výroba výměníku přes zpracování dokumentace, přípravné práce až po finální dokončení trvala sedmnáct měsíců. Nyní je kolos připraven k odjezdu na Ukrajinu. Zdroj: CTK

Brněnská strojírenská společnost Královopolská v prvním pololetí 2014 meziročně zvýšila tržby o čtyřicet procent na 288 milionů korun a dostala se do provozního zisku ve výši 42 milionů korun.

„Firmu jsme po loňské provozní ztrátě ekonomicky stabilizovali. Hlavně díky výraznému zvýšení prodeje se nám podařilo vrátit hospodaření do černých čísel. Za celý letošní rok dosáhneme tržeb na úrovni asi 770 milionů korun při provozním zisku 90 milionů,“ uvedl finanční ředitel společnosti Radim Valas. Brněnská strojírna má už pokryté zakázky na celý letošní rok a v současnosti sjednává práce pro rok 2015.

V minulém týdnu firma dokončila jednu z významných exportních zakázek pro ukrajinský Pao Dněprazot. Tomu dodá za sedmdesát milionů korun vysokotlaký výměník o hmotnosti přes 120 tun, určený pro výroby močoviny.

„Jednalo se o mimořádně technologicky náročnou akci. Pro nás tento výměník představuje důležitou referenční zakázku v segmentu chemických zařízení. Tam jsme v minulosti působili a nyní se do něj úspěšně vracíme,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Pavel Klaška.

Vysokotlaký výměník bude na Ukrajinu do města Dněprodzeržinsk v Dněpropetrovské oblasti, kde sídlí dovozce, expedován po železnici v polovině září.