Křetínského SPP upsala dluhopisy za 14 miliard

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Miliardář Daniel Křetínský stojící v čele tuzemské energetické dvojky – společnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) – spustil další velkou finanční operaci. Firma SPP Infrastructure Financing, kterou holding kontroluje, upsala obří emisi desetiletých dluhopisů v objemu půl miliardy eur (13,9 miliardy korun).

Peníze chce energetický kolos podle mluvčího EPH Daniela Častvaje použít na zlepšení kapitálové struktury společnosti Eustream, která se na Slovensku zabývá tranzitem plynu. Tato firma zároveň ručí za vydané dluhopisy. „Podařilo se využít příznivé situace na trzích a dosáhnout výjimečných podmínek,“ řekl Častvaj.

Podle informací deníku E15 se má z prostředků refinancovat část syndikovaného úvěru v původní výši 1,8 miliardy eur, který sloužil k nákupu 49procentního podílu ve společnosti Slovenský plynárenský priemysel od energetických kolosů E.ON a GDF Suez. EPH drží ve společnosti Eustream 49 procent a zároveň ji manažersky kontroluje. Zbylých 51 procent vlastní slovenský stát. „Oba akcionáři postup koordinovali,“ dodal Častvaj.

Předloni SPP prodala dluhopisy za tři čtvrtě miliardy eur

Podobný scénář úpisu dluhopisů provedla plynárenská skupina SPP již přede dvěma lety. Tehdy investoři koupili cenné papíry za 750 milionů eur, které dostala na účet společnost Eustream. Aktuální úpis bondů SPP Infrastructure Financing měly na starosti Citi, nizozemská ING, francouzská Société Générale a italská UniCredit. Emisi v tomto týdnu předcházela jednání s globálními investory ve Frankfurtu, Mnichově, Paříži, Vídni a Amsterdamu, kteří dluhopisy včera nakoupili.

Firma Eustream se v posledních dnech dostala do centra pozornosti poté, co se jejím manažerem stal v závěru minulého roku bývalý premiér Mirek Topolánek. Jeho angažmá souvisí s projektem plynovodu Eastring, který by umožnil z německého trhu zásobovat Balkán. Křetínského holding kontroluje v plynárenství rovněž distributora plynu SPP Distribucia či skladovací společnosti Nafta, Pozagas a SPP Storage.

V EPH drží Křetínský společně s Patrikem Tkáčem dvě třetiny hlasovacích práv. Zbytek kontrolují private equity struktury skupiny J&T. Holding zahrnuje čtyřicet podniků z Česka, Slovenska, Německa a Polska, které působí například v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, a obchodu s energiemi.