Křetínský jde do byznysu s odpady. Jeho EP Industries koupila skupinu AVE

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

EP Industries, vlastněná Danielem Křetínským a podniky ze skupiny J&T Finance Group, dnes koupila aktiva skupiny AVE bez aktivit v Rakousku. Server Motejlek.com uvedl, že akvizice významného byznysu s odpady je v korunách vyjádřena deseti ciframi.

Česká pobočka rakouského koncernu AVE CZ změní majitele. O společnost zaměřenou na odpadové hospodářství se ucházely tři české společnosti, a to investiční skupina Penta, PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a společnost EP Industries, kterou ovládá Daniel Křetínský. V boji podle serveru Motejlek.com zvítězil Daniel Křetínský. Trh s likvidací odpadů ročně protočí kolem dvaceti miliard korun.

„Ano ucházíme se o koupi firmy AVE CZ,“ sdělil týdeníku Euro v květnu bez dalších podrobností Daniel Křetínský. Obdobně reagovala společnost Penta. Mluvčí firmy Martin Danko uvedl, že se jeho zaměstnavatel nevyjadřuje ke svým budoucím záměrům ani probíhajícím tendrům.

EP Industries, údajně ambice vybudovat silného globálního hráče na evropském trhu nemá. Atraktivnost AVE v očích investorů zcela jistě zvyšuje chystaná novela zákona o odpadech a plány ministerstva životního prostředí. Připravovaná úprava počítá s tím, že by se do deseti let od jejího vstoupení v účinnost více využíval komunální odpad při výrobě elektrické energie a tepla. Nápad je to sice pěkný, zmíněná novela nicméně koncem loňského roku zmizela z legislativního plánu vlády pro rok letošní.