Křetínský jedná s Thyssenkrupp o koupi podílu v ocelářské divizi

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Profimedia

Německý průmyslový konglomerát Thyssenkrupp jedná o prodeji polovičního podílu ve své ocelářské divizi českému miliardáři Danielu Křetínskému. Informoval o tom dnes list Handelsblatt s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Společnost Thyssenkrupp i Křetínský se podle listu k této informaci odmítli vyjádřit, ČTK reakci podnikatele zjišťuje.

Společnost Thyssenkrupp letos obnovila plán na oddělení ocelářské divize, která je druhým největším výrobcem oceli v Evropě, napsala agentura Reuters.

Zdroje Handelsblattu uvedly, že rozhovory s Křetínským se nacházejí v pokročilé fázi a že k dohodě by se mohlo dospět ještě v letošním roce. Podle listu by si firma Thyssenkrupp měla v divizi ponechat poloviční podíl. 

Daniel Křetínský patří k nejvlivnějším postavám českého byznysu. Ovládá řadu průmyslových, obchodních, finančních nebo mediálních firem v České republice i zahraničí. Jeho majetek letošní žebříček e15 odhaduje na více než 300 miliard korun. V tomto ohledu se tak dotahuje na Renátu Kellnerovou s rodinou.

Hlavní společností Křetínského je Energetický a průmyslový holding (EPH), který je přední středoevropskou energetickou skupinou. Holding vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii, Irsku, Francii a ve Švýcarsku. Podniká v těžbě hnědého uhlí, výrobě elektřiny a tepla až po distribuci elektřiny a tepla.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web e15.