Křetínský má zájem o vstup do ocelářského byznysu německého giganta Thyssenkrupp

Ocelárna Thyssenkrupp v Duisburgu

Ocelárna Thyssenkrupp v Duisburgu Zdroj: ČTK / AP / Martin Meissner

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského usiluje o podíl v ocelářské divizi německého konglomerátu Thyssenkrupp. Informují o tom zdroje magazínu Der Spiegel a agentury Reuters. Thyssenkrupp hledá kupce nebo partnera pro své ocelárny dlouhodobě.

Vedle kapitálového vstupu případá v úvahu i zapojení EPH jako dodavatele elektřiny pro ocelárny Thyssenkrupp. Mezi další zájemce patří ocelárny Emirates Steel Arkan z Abú Dhabí, brazilské ocelárny CSN, indická průmyslová skupina Jindal a finanční investor CVC. Představy jednotlivých zájemců o míře zapojení i ceně se podle zdrojů Der Spiegel značně liší. Křetínský má v každém případě patřít mezi vážné uchazeče.

Thyssenkrupp usiluje o divestici svých oceláren po řadu let. V minulých letech se mu ale nedařilo nalézt partnera, prodat ocelárny a ani je uvést na burzu, proto záměr odložil. Letos konkromerát úsilí obnovil.

Křetínského firmy jsou v Německu aktivní v řadě odvětví. Drží podíl v obchodním řetězci Metro, ovládá těžební a energetické společnosti Leag a Mibrag.

Kolem 12 tisíc zaměstnanců oceláren Thyssenkrupp minulý týden protestovalo v Duisburgu, žádají totiž, aby se vláda v Berlíně  finančně podílela na dekarbonizaci odvětví. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v rekaci na to vystoupil s prohlášením, že udělá cokoliv, aby německý ocelářský průmysl zachoval.

Německá vláda vyjednává s Evropskou komisí o podpoře pro ocelárny Thyssenkrupp ve výši dvou miliard eur. Peníze by měly jít právě na dekarbonizaci. Vyjdnávání podle Reuters nabírají na tempu, očekává se, že Brusel podporu brzo schválí.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.